RTVS a ČT chystajú spoločnú vianočnú rozprávku: Johankino tajomstvo

RTVS a ČT chystajú spoločnú vianočnú rozprávku: Johankino tajomstvo Ilustr.foto: Láska na vlásku

Víťaznú rozprávku hľadala komisia RTVS, v ktorej bola aj scenáristka víťaznej rozprávky.

 


RTVS podpísala zmluvu na výrobu rodinnej rozprávky s pracovným názvom Johankino tajomstvo. Režisérom je Juraj Nvota, scenár má na starosti Zuzana Lišková a Magdaléna Glasnerová. Rozprávku natáča spoločnosť ALEF FILM & MEDIA Mariana Urbana a UN FILM Mareka Urbana a koproducentom spolu s RTVS je aj Česká televízia.
Celovečerný rozprávkový príbeh sa má dostať do vysielania na Štedrý večer.

 

Celkový rozpočet výroby filmu je 1,082 milióna eur bez DPH. Celkový koprodukčný vklad RTVS predstavuje sumu vo výške 430.000,- EUR s DPH. Zmuvu podpísal šéf RTVS Václav Mika minulý týždeň.

Spoločnosť ALEF natáčala naposledy napríklad film Rukojemník, ktorý sa minulý rok dostal do kín na Slovensku a v ČR.

„Filmová rozprávka zdôrazňuje tradične vnímaný boj dobra so zlom, v ktorom vtip, odvaha a láska víťazia nad chamtivosťou, úkladmi, zlobou a hlúposťou. Téma je spracovaná s veľkým potenciálom pre charakterovú drobnokresbu známych rozprávkových typov. Metóda hry s tradičnými motívmi, neočakávané dejové zvraty, napätie, romantika i dobrodružstvo sú prítomné v jednom príbehu a tvoria predpoklad, aby vzniklo originálne a sugestívne dielo typické pre filmy Juraja Nvotu, jeho tvorivý tím a jeho takmer vždy skvelé herecké obsadenie - tentoraz predovšetkým pre detského diváka," takto charakterizoval producent rozprávku v žiadosti o podporu z Audiovizuálneho fondu.

Pôvodný názov bol iný - Izabelino tajomstvo. Aj najnovší názov - Johankino tajomstvo - je zatiaľ len pracovný.

Projekt vybrala RTVS v rámci podpory zo zmluvy so štátom. DO vyhláseného súbehu námetov na Hranú rozprávku bolo prihlásených 13 projektov, z ktorých komisia posunula do užšieho výberu Zlatovlásku a Izabelino tajomstvo, obe od spoločnosti Mariana Urbana. Zaujímavosťou je, že podľa aktuálnej zmluvy je scenáristkou aj Magdaléna Glasnerová, ktorá bola členkou trojčlennej hodnotiacej komisie práve tejto kategórie.