Mika: Tlak komerčného a mocenského prostredia je stokrát väčší ako politický

Mika: Tlak komerčného a mocenského prostredia je stokrát väčší ako politický Foto: Omédiách.com

O komerčných, mocenských či politických tlakoch, o obsahu na webe, Trojke, novinkách na jeseň rozpráva generálny riaditeľ RTVS VÁCLAV MIKA v exkluzívnom rozhovore pre Omédiách.com.

 


Pred rokom ste hovorili ste, že chcete omladiť RTVS, podarilo sa?
V prípade televízie sa o tom rozpráva ľahko, pretože máme denné výsledky. Máme trend nárastu sledovanosti, to je aj vďaka mladším divákom. Dynamika rastu mladšieho diváka je väčšia ako celkový nárast, hlavne v tomto roku. V tomto roku je to 17 percent nárast.

 Čím si to vysvetľujete?
Je to aj vďaka tomu, že sme mali olympiádu, športy prinášajú vyrovnané a mladé publikum. Máme nové detské pásmo, tak je to aj detský divák. Priniesli sme Kolonádu, ktorá mala dobre čísla aj medzi mladými a potom tu máme aj Čo ja viem, čo je totálny líder u mladých. Trend bude pokračovať vďaka tomu, že máme hokej, máme futbal. To sú športy, ktoré dokážu priniesť lepší výsledok na mladých.

Keďže vám veľmi záleží na tom, aby RTVS získala mladšieho diváka, neplánujete urobiť podobný krok, ako niekedy Richard Rybníček, ktorý priniesol ako novinku na slovenskom trhu SuperStar. Neplánujete niečo podobné?
RTVS nebude súperiť s formátmi, ktoré patria do komerčnej televízie. Našou cestou je formát ako „Čo ja viem?" Je to zábavná šou, zároveň to vzdeláva a pritom pritiahne mladých za cenu, že sa nespreneveríme verejnoprávnosti.

Môžete to konkretizovať ako vyzerá v STV nárast?
Medziročne je 15 percent celkový nárast, čomu pomohol aj mladší divák. Konkrétne nárast trhového prime-timového podielu z 8,6 na 11 percent na Jednotke.

Neplánujete vrátiť na obrazovku reklamu?
Bolo by to možné, ale nie je to najšťastnejšia cesta. Bol by to útok na fundament verejnoprávnosti. Ak by som chcel vrátiť reklamu, tým pádom by som musel prispôsobiť obsah tomu, čo žiada trh, bola by to zmena štruktúry, zmena sezónnosti. Nevysielal by som série dokumentov, napríklad mnohé investigatívne dokumenty, ktoré máme. Naviac, divák má za koncesionársky poplatok právo pozerať formáty a programy bez rušenia reklamou.

Čo tým myslíte, že by ste nemohli vysielať investigatívne dokumenty?
Viem, čo znamená komerčné prostredie. Ani jeden dokument, ktorý napáda komerčné prostredie a záujmy reklamných klientov, by som nemohol odvysielať. Tie dokumenty sú často kontroverzné a investigatívne. Keď porovnám nezávislosť politickú a nezávislosť od komerčných a mocenských vplyvov je to 1:100. Keď by som riešil nejaký politický vplyv, tak to má význam, keď je politické pnutie, keď sa niečo deje. Pri komerčnom vplyve by som riešil denne, ale to nechcem resp. to nie je želaný stav.

Aké politické tlaky riešite?
Skôr ich pociťujeme ad hoc, ako v prípade volebných období. Aktuálne práve riešme takýto problém, s interpretáciou jedného politického subjektu a jeho predstaviteľa vo väzbe na zákon, ktorý sa týka volieb do európskeho parlamentu.

Keď hovoríte, že nie ste pod vplyvom komerčného a politického prostredia, prečo nerozbehnete v RTVS viac investigatívu?
Sme tu rok a pol. Pripravujeme sériu nových formátov tohto typu, vrátane publicistiky a investigatívnych dokumentov.

Peniaze z grantov EÚ najčastejšie smerujú do TA3, kde vznikajú rôzne dokumenty, teraz získala balík peňazí Markíza. Pre RTVS by to mohol byť zdroj príjmov, prečo nie je?
Zväčša sú to komerčné formáty vrátane reklamy, do ktorých nemôžeme ísť, kvôli limitom reklamy. Toto je jeden z príkladov, kde sa RTVS nemôže uchádzať, lebo je tam reklamné posolstvo. Ak sú podmienky verejného obstarávania nastavené na takýto typ formátov, tak prirodzene neuspejeme.

Váš web by mal ponúkať zadarmo program aj na webe. Nájsť niečo vo vašom archíve je veľké umenie. Aké ambície máte s webom?
Celé webové prostredie RTVS mala pod kontrolou externá firma. My sme sa k nemu dostali po vyriešení právnych záležitostí, pred rokom. Na rozvoji spoločného webového sídla a online aktivít už intenzívne pracujeme a verím, že to je aj vidieť. Musím však pripomenúť, že v úlohách, ktoré sú pre nás zákonne stanovené, nie je web.

Už máte skúsenosť so spojenou RTVS. Bol to podľa vás dobrý krok? Prinieslo to úspory?
Pozerám sa dopredu. Spojenie sa nedá revidovať. Ono nastalo. Beriem to ako fakt. Keď to porovnám s inými krajinami, takéto spojenie, ktoré by prebehlo legislatívne za pár týždňov, bez analytickej štúdie, nebolo nikde. Spojeniu v zahraničí predchádzali dlhodobé štúdie, analýzy. Predstava, že samotné spojenie prinesie veľké úspory, nemala nikdy jasnú ekonomickú interpretáciu. Zmenili sme štruktúru, kde sme oddelili dve autonómne médiá. Čiže sme jedna inštitúcia a dve médiá. Jedinú synergiu sme našli na spravodajstve a orchester využívajú obe inštitúcie.
Servisné útvary sú spoločné, ale tie už svoje náklady z veľkej časti redukovali a tam už nemožno očakávať dramaticky vyššie úspory.

Vaši predchodcovia prišli o práva na hokej počas olympiády. Tie sú voľne obchodovateľné. Nestane sa to opäť?
RTVS by nemala chýbať pri žiadnom úspechu slovenského športu. Nám sa nemôže stať, že prídeme o veľký šampionát- no v budúcnosti to môže vo väzbe na zdroje financovania nastať. Jednoducho športový obsah je čoraz drahší a prostredie je vysoko konkurenčné.

Máte zabezpečené vysielacie práva na hlavné športy?
Áno. To, že RTVS sa vzdala olympijských práv hokejového turnaja, považujem za obrovskú chybu. To, že nezabojovala ani o kvalifikáciu vo futbale. Mali sme po olympiáde prieskum, že diváci očakávali hokej na RTVS nie na Markíze. Pokúšal som sa získať tie práva späť, keď som prišiel do RTVS, no nepodarilo sa. Ale podarilo sa nám získať všetky veľké športové podujatia pre najbližšie obdobie, vrátane Olympiády 2016.
Šport nie je to, čo bol v minulosti. Na jednej strane je šport veľmi žiadaný, ale je tendrovaný. RTVS nemá prednostné práva. Pre budúce obdobie si nemyslím, že RTVS bude môcť ísť do tendrov na všetky lukratívne športy, pretože to nemusí finančne zvládnuť. Preto aj téma zmeny financovania je kľúčová pre budúcnosť fungovania RTVS.

Spustíte tretí program?
Pre budúcnosť RTVS je nevyhnutnosťou mať tretí program. Šport zasahuje program na Dvojke a likviduje štruktúru, ktorá sa mu prispôsobuje- tvorí niekedy až 4 hodiny vysielania. Za tri týždne vysielania Olympiády bolo toľko negatívnych reakcií, že prečo nejde napríklad detské večerné pásmo.

Aké novinky chystáte na jeseň?
Chystáme nový, pôvodný, dramatický seriál Tajné životy, bude ho pripravovať opäť náš interný tím, ale pod novým režijným vedením. Je to druhý pôvodný seriál za rok. Pôjde na jeseň, vyrábame ho in-hause. Pripravujeme aj avizovaný pôvodný detský dramatický seriál, s pracovným názvom Supersieť.
Kolonáda 2 sa píše, bude aj Milujem Slovensko. Je to osvedčený formát, ale možno sa tam objaví inovatívny prvok.

Čo chystáte s ČT?
Máme viacero spoločných projektov s ČT: aktuálne sa točí Obvoďák Martin, pripravujeme veľký projekt Inšpektor a aj spoločný zábavný projekt.

Máte novú diskusiu Večera s Havranom, je to podobný formát ako Večer pod lampou so Štefanom Hríbom. Aké máte plány s týmito formátmi?
Pracovali sme na vývoji troch formátov tohto žánru a najlepšie nám z toho vyšiel formát s Mišom Havranom. Havran nie je žiadnou novinkou na RTVS, na Devíne má rozhlasový formát. Večer s Havranom je tematický odlišný od Lampy, ide viac k všeobecným témam, k fenoménom doby.

Plánujete pokračovať na jeseň s oboma?
Uvidíme, ako sa v sezóne kvalifikujú, oba formáty. Téma jesene je otvorená, ale na jeseň máme pripravené ďalšie formáty. Začína to Havranom a nekončí to Havranom.

Bude to tretí diskusný formát?
Budú to Dejiny. Tento rok je rok silných výročí: 70 rokov SNP, 100 rokov od 1. svetovej vojny a 25 rokov od Nežnej revolúcie. Plánom je mať k týmto výročiam vlastné formáty. Okrem toho chystáme minisériu o povstaní, lebo mladí ľudia o povstaní nevedia veľa. Povstanie predstavia osobnosti ako Dominika Cibulková, Majk Spirit, Tony Kid Kováč, Celeste Backingham. Cez známu osobu predstavíme hrdinu alebo antihrdinu povstania.

Aké nové akvizície máte?
Nové diely, Máša a medveď. Nové série Franklina a Garfielda. Od CBS seriál Ray Donowen, Gifted man, Reckless. Z európskej produkcie nová séria Sherlock 3, nový Hercule Poirot, Crossing Lines, Grandhotel 3, Toskánska vášeň 2, Borgiovci 3. K prvej svetovej vojne odvysielame víťazný dokument roku 2013: Road of the War a veľkú sériu dokumentov Great War.