Prečo Kotleba mal mať v RTVS rúško a Bukovský a Daniška nemuseli?

Prečo Kotleba mal mať v RTVS rúško a Bukovský a Daniška nemuseli? Reprofoto RTVS

RTVS má svoje interné pravidlá, tie však platia len pre niektorých. V praxi to znamená, že väčšina zamestnancov chodí v rúšku a niektorí nemusia a dokonca môžu z obrazovky vysielať divákom posolstvo, že to nie je vôbec nutné.

Cez víkend sa Marian Kotleba sám nanominoval do hlavnej diskusnej relácie, aby všetkým ukázal, že on pandemické pravidlá RTVS nedodržiava a využil vysielací čas na spochybňovania rizík pandémie a šírenie bludov.

Podrobnosti: Kotleba dnes v RTVS nemal sedieť, a to nielen preto, že si nechcel dať rúško

RTVS sa za Kotlebu ospravedlnila a oznámila, že tak, ako upozorňoval na potrebu rúška a dodržiavanie interného predpisu RTVS počas relácie moderátor Marek Makara, tak predsedu ĽSNS upozorňovali ďalší zamestnanci aj pred reláciou.

RTVS zároveň rozhodla, že odteraz bude v pozvánke na účasť v relácii O 5 minút 12 explicitne uvedené, že odmietnutie rešpektovania interných predpisov RTVS v súvislosti s ochorením COVID-19 bude mať za následok neumožnenie vystúpenia v relácii.

Prenesme sa do inej podobnej relácie, ktorú RTVS odvysielala pár dní pred tým. Do diskusnej relácie Do kríža o rizikách koronavírusu a prijatých opatreniach si pozval moderátor Jaroslav Daniška lekára a člena Ústredného krízového štábu Petra Visolajského, vedca Richarda Kollára a dietológa Igora Bukovského. (Inak je zvláštne, aký priestor poskytuje RTVS pri téme koronavírus šíriteľovi medicínskych dezinformácií Igorovi Bukovskému, ale to je iná téma.)

Hoci v RTVS platí interný predpis, Bukovský a dokonca ani moderátor Daniška nemali na sebe rúška. Moderátor to vo vysielaní okomentoval slovami, že Visolajský a Kollár majú rúško preto, lebo prichádzajú "do kontaktu s potencionálne nakazenými." Zaujímavé tvrdenie v čase, keď denne pribúdajú stovky nakazených - lekár a vedec rúškom chránili Bukovského a moderátora pred potenciálnou nákazou, oni a ďalší prítomní zamestnanci však chránení pred prípadnou skrytou nákazou Bukovského a Danišku neboli.

Minulý táždeň ani v relácii Večera s Havranom nemal moderátor a hostia rúško, vo včerajšom vydaní už mali.

Daniška a niektorí jeho hostia nebudú mať rúška ani pri vydaní Do kríža, ktoré RTVS odvysiela dnes večer.

Prečo pravidlá RTVS pre jedných platia a pre iných nie?

"Reláciu Do kríža z 23.9. a 30.9. sme natáčali v predstihu v sobotu 19. septembra. Z RTVS prišiel pokyn nemať rúška. Dnes natáčame ďalšie vydania, prišiel pokyn mať rúška, tak ich budeme mať," povedal pre Omediach.com moderátor Daniška.

„Predmetné relácie sa vyrábajú v rámci externej produkcie mimo priestorov RTVS. Vnútorné predpisy RTVS sa vzťahujú len na priestory RTVS. Z tohto dôvodu bolo umožnené v rámci týchto produkcií natáčanie s moderátorom a hosťami bez rúška. V tomto prípade nejde ani o porušenie nariadení Úradu verejného zdravotníctva, pretože platí výnimka nosenia rúška účinkujúcich pri nakrúcaní audiovizuálneho diela alebo výrobe programu,“ reagoval na otázky Omediach.com PR manažér RTVS Filip Púchovský.

"V nadväznosti na zhoršujúcu sa pandemickú situáciu bola prehodnotená povinnosť nosenia rúšok aj v rámci externých produkcií diskusných relácií RTVS a pri ďalšej výrobe bude nosenie rúšok povinné," dodal Púchovský.

Od 1. októbra už podľa najnovšieho rozhodnutia Ústredného krízového štábu výnimka pre moderátorov a ich hostí v nosení rúška neplatí. S návrhom prišiel člen ÚKŠ lekár Visolajský, ktorý bol na diskusii Do kríža u Danišku. "Môj názor je taký, ze včera na ÚKŠ som zrušil výnimku na rúška pre moderátorov. Tým som vyriešil problém Do kríza aj Kotlebu," povedal pre Omediach.com Visolajský.