Útoky na novinárov sa stali jedným z hlavných predvolebných nástrojov Smeru, dnes si vyhliadli troch komentátorov

Útoky na novinárov sa stali jedným z hlavných predvolebných nástrojov Smeru, dnes si vyhliadli troch komentátorov Reprofoto facebook Smer-SD

Urážky a útoky na novinárov boli a sú dlhoročnou súčasťou slovnej výbavy Roberta Fica a jeho spolustraníkov. S blížiacimi sa voľbami ich frekvencia narastá. Ako sú nebezpečné, ukázalo minulotýždňové zinscenované predstavenie Ľuboša Blahu v Slovenskom rozhlase a následné brutálne vyhrážky Marte Jančkárovej. Na tento týždeň si Smer pripravil zastrašovanie v podobe trestného oznámenia na troch známych komentátorov. Štafetu útokov na novinárov už dlhšie ťahajú smerácki mládežníci. Stačí sa pozrieť na ich sociálne siete, kde posledné dni dali viacero statusov proti novinárom, kde spochybnili prácu Marty Jančkárovej, Rastislava Ilieva a ďalších novinárov.

Dnes trojica na čele s Erikom Kaliňákom podala na generálnej prokuratúre trestné oznámenia na Mariána Leška, Tomáša Hudáka a Michala Havrana. Pred budovou generálnej prokuratúry zorganizovali tlačovú besedu, na ktorej sa pohoršovali nad tým, ako si známi komentátori v svojich komentároch pri kritike Smeru dovolili "prekročiť červenú čiaru" a ako to "nebudú tolerovať" a že si "zaslúžia trest v podobe trestných oznámení."

„Dnešné tri trestné oznámenia nie sú útokom na slobodnú a objektívnu žurnalistiku. Práve naopak, sú naplnením spravodlivosti a ochranou demokracie pred politicky angažovanými komentátormi, ktorí svojim prístupom totálne pošpinili obraz médií v spoločnosti a ktorí svojimi klamstvami túto našu spoločnosť extrémne spolarizovali,“ povedal Erik Kaliňák.

Ide o ďalšie zastrašovanie novinárov a redakcie na Slovensku a snahu obmedziť a spochybniť ich prácu.

Mladí smeráci presne ukázali, ako vyzerá nátlak prostredníctvom tzv. náhubkových žalôb, na ktoré nedávno na návšteve Slovenska upozornila eurokomisárka Věra Jaurová ale aj zástupcovia medzinárodných organizácií. Sú to SLAPP žaloby (Strategické žaloby proti verejnej účasti - strategic lawsuits against public participation), čiže zámerné žaloby na kritické médiá, novinárov, novinárky, aktivistov, ktoré sa snažia zabrániť hlasu verejnosti na informovaní o veciach verejného záujmu. Psychický nátlak, zdĺhavé procesy ale aj finančné reštrikcie majú za cieľ sťažiť prácu dotknutých novinárov, spochybniť ich mená ale aj odstrašiť ostatných. Zneužívanie týchto žalôb predstavuje významnú hrozbu pre postavenie slobodných médií v krajine, takéto zastrašovanie novinárov v demokratickej krajine nemá miesto.

Odporúčame aj: Rada Európy varuje pred ohrozením bezpečnosti novinárov a slobody médií

Politici si musia zvyknúť na to, že novinári sú to preto, aby ich prácu sledovali, hodnotili, komentovali. Na Slovensku majú politici naozaj dostatočný priestor (v médiách aj na vlastných straníckych profiloch, tlačovkách), aby mohli na kritiku reagovať.