Matovič obvinil Bielika z TA3, že je zaškolený u Fica

Matovič obvinil Bielika z TA3, že je zaškolený u Fica Reprofoto TA3

V stredu večer sa moderátor Peter Bielik v Téme dňa na TA3 venoval kauze podnikania Igora Matoviča z OĽaNO-NOVA, ktorú otvoril premiér Robert Fico.

 

 

Hoci v kauze ide o spor medzi Ficom a Matovičom, televízia pozvala do štúdia len Igora Matoviča. V TA3 je už zvykom, že Fica televízia pred opozičnými rivalmi chráni.

Samotný rozhovor nepripomínal diskusnú reláciu skôr vypočúvanie. Výraznú časť relácie tvorili napríklad otázky o prevoze daňových dokladov, kde Bilik požadoval niekoľkokrát zopakovať tie isté informácie.

Matovič netajil prekvapenie zo spôsobu vedenia relácie ale aj informácií, s ktorými Peter Bielik prišiel. Napríklad, že jeho právnik, ktorého poznal od roku 2008 Maroš Prosman, pracoval v roku 2002 na colnej správe. „Teraz ste mi trošku pripomenuli nášho pána premiéra. Vy disponujete, podľa toho, čo ste povedali, informáciou, že Prosman bol odvolacím orgánom niekde na colnej správe. To nemáte odkiaľ zistiť. Jedine s tým, že vám to pošlú zo Súmračnej... Ja si môžem zistiť a bude veľmi zaujímavé, ak Maroš Prosman naozaj bol odvolacím orgánom na colnej správe a dnes vy ste tu prezradili niečo, čo nemáte odkiaľ zistiť," povedal Matovič Bielikovi. Na čo Bielik reagoval, že na Súmračnej bol naposledy, keď tam blízko hral basketbal.

Odporúčame aj: V TA3 Fica hrýzkajú slabúčko

V relácii Matoviča prekvapilo aj to, keď Bielik sa ho pýtal na konkrétny prevod 50 miliónov z jeho účtu v roku 2004. „Ja si to nepamätám, ale evidentne máte informácie viac ako ja, čiže zrejme znova niekde zo Súmračnej... Toto môže vedieť jedine Robert Fico, ktorý má absolútnu moc a zneužíva políciu, prokuratúru práve na takéto špinavosti," povedal Matovič v relácii.

Odporúčame aj: Mika dostal otvorený list so žiadosťou priameho duelu Fico-Matovič

„Informáciu o prevode peňazí na účte len tak nenájdete na google, to môže mať len z daňového spisu," povedal Matovič pre Omédiách.com, ktorý je presvedčený, že Bielik postupoval podľa pokynov Smeru. „Tie podklady, ktoré Bielik k relácii mal a ich použil, si myslím, že sú z tej istej dielne – z kancelárie premiéra Fica," dodal Matovič.

"K práci novinára patrí aj schopnosť získať informácie, ku ktorým sa iní novinári nedostali. Špeciálne, ak kauza trvá už niekoľko dní a informácie môžu priniesť do relácie „novú tému". Informácie o pôsobení pána Prosmana sú verejne dostupné," píše v stanovisku TA3. Na otázku, prečo ku kauze nezavolali aj Fica, televízie reagovala, že dramaturgia relácie je v jej kompetencii.