Investigatívneho novinára odpočúvali nezákonne, rozhodol český Najvyšší súd

Investigatívneho novinára odpočúvali nezákonne, rozhodol český Najvyšší súd Reprofoto ČT

Odpočúvať novinárov by malo byť možné len vo výnimočných prípadoch a súd musí zdôvodniť, prečo prelamuje právo na ochranu zdroja, vyplýva z rozsudku Najvyššieho súdu ČR, ktorý tak rozhodol v kauze investigatívneho reportéra Českého rozhlasu (ČRo) Janka Kroupy.

 

Ten sa bránil proti tomu, že ho polícia odpočúvala v kauze Pandur. Najvyšší súd spor po šiestich rokoch uzavrel prípad tento rok v júli konštatovaním, že súd v Ostrave postupoval nezákonne. Uviedol to dnes server iROZHLAS.cz.

"Okresný súd v Ostrave tiež pochybil, ak sa v rámci odôvodnenia príkazov na odpočúvanie nezaoberal tiež primeranosťou takéhoto zásahu s ohľadom na právo novinárov na ochranu novinárskeho zdroja," napísal v uznesení sudca Najvyššieho súdu Jiří Pacal. Súd by mal podľa neho vždy zvážiť, "či je verejný záujem na odhalenie zdroje natoľko silný, že preváži aj ústavné právo na slobodu prejavu, respektíve právo na utajenie zdroja informácie".

Najvyšší súd tiež kritizuje, že ostravský súd nedostatočne odôvodnil, prečo len prevzal názor štátneho zástupcu. Podľa Kroupovho advokáta Petra Tomana ide o prelomový verdikt, podľa ktorého súdy musia k autorizácii odpočúvania novinárov pristupovať individuálne s ohľadom na práva tejto profesijnej skupiny.

Okresný súd v Ostrave podľa svojho hovorcu Lukáša Delonga svoje povinnosti týkajúce sa odôvodňovanie odposluchov nezanedbáva. "Takéto rozhodnutie nadriadeného súdu je skutočne výnimočné. To nie je bežnou praxou. Takých príkazov náš súd vydáva mnoho a proti drvivej väčšine z nich nie sú od nadriadených súdov žiadne výčitky," povedal Delong. Odkázal na štátneho zástupcu, ktorý návrhy podával. Žalobca Rostislav Bajger z olomouckého vrchného štátneho zastupiteľstva, ktorý o nasadenie odpočúvania žiadal, nechcel vec komentovať, pretože rozsudok ešte nemá k dispozícii.

Prečo novinára odpočúvali?

Polícia odpočúvala Kroupov telefón dvakrát, v roku 2011 a 2012, spolu päť mesiacov. Chcela zistiť, kto Kroupovi vyniesol citlivý protokol, o ktorý sa opieral text uverejnený v Mladej fronte Dnes o údajnej korupcii lobistu Marka Dalíka v kauze nákupu obrnených transportérov Pandur pre českú armádu.

Kauza skončila vlani v júli odsúdením Dalíka na päť rokov väzenia za pokus o podvod. Podľa spisu si Dalík v roku 2007 požiadal o takmer pol miliardy korún za to, že bude Česko naďalej pokračovať v nákupe pandúrov. Predstieral pri tom podľa súdu, že má vplyv na zákazku a tiež blízky vzťah k predstaviteľom českej vlády, takže môže ovplyvniť ich rozhodovanie.