Vychádzajú Príbehy obetí totalitného režimu

Vychádzajú Príbehy obetí totalitného režimu

Príbehy obetí totalitného režimu v Československu, ktoré zatiaľ boli dostupné vo zvukovom archíve, vychádzajú dnes knižne.

Knihu nazvanú Příběhy hrdinů 20. století - Paměť národa tvoria viac ako tri desiatky autentických príbehov, ktoré zaznamenali ľudia z neziskovej organizácie Post Bellum.
"Doba si žiada stručnosť a čísla. Teda šesť rokov druhej svetovej vojny znamenalo smrť pre 26 miliónov Rusov, sedem miliónov Nemcov, šesť miliónov Poliakov a 407.000 Američanov. Po vojne zostalo 35 miliónov invalidov a 20 miliónov sirôt. Čechoslovákov zahynulo približne 350.000. Asi 100.000 sa zapojilo do domáceho odboja, 32.000 bojovalo na východnej fronte, 12.000 na západnej, "napísal do predhovoru ku knihe riaditeľ združenia Post Bellum a spoluautor knihy Mikuláš Kroupa.

V Československu v čase komunistickej vlády existovalo 335 väzníc a 107 pracovných táborov, kde trpelo asi 300.000 politických väzňov. Popravených bolo 248 osôb (247 mužov a 1 žena), doplnil. Na väčšinu hrdinov vojny a povojnovej doby sa podľa neho zabudlo a väčšinu z nich ľudia nikdy nepoznali. "Desím sa toho, keď rozprávané príbehy vymiznú a definitívne ich vystriedajú filmové sci-fi. Zostanú štatistiky bez hodnôt a emócií, "hovorí historik.

Spoločnosť Post Bellum od roku 2001 hľadá a zaznamenáva príbehy pamätníkov zlomových momentov minulého storočia, ktorými chce inšpirovať ostatných. Spolu s Českým rozhlasom a Ústavom pre štúdium totalitných režimov vybudovala verejne prístupnú pamätnícku zbierku, kde sú zaznamenané nahrávky spomienok 3000 pamätníkov.

Združenie tiež každoročne udeľuje Ceny Pamäti národa tým, "ktorí vo svojom živote dokázali, že česť, sloboda a ľudská dôstojnosť nie sú prázdne slová". Kandidátov na ocenenie vyberajú historici a bádatelia z príbehov pamätníkov uložených práve v internetovej zbierke Pamäť národa.