Tolkienova rodina kritizuje nový film o autorovi Pána prsteňov (VIDEO)

Tolkienova rodina kritizuje nový film o autorovi Pána prsteňov (VIDEO) Foto z filmu Tolkein

Na autorov filmového životopisu J. R. R. Tolkiena sa zniesla kritika od dedičov zosnulého anglického spisovateľa, ktorí uviedli, že obsah filmu neschvaľujú a film neautorizovali.

 

Film Tolkien natočil fínsky režisér Dome Karukoski a do kín má vstúpiť v júni. Rodina autora Hobita a Pána prsteňov však podľa časopisu The Hollywood Reporter uviedla, že súdiť sa nemieni.

Hovorca nadácie Tolkien Estate, ktorá spravuje práva vzťahujúce sa na Tolkienovo dielo, ale priznal, že rodina film ešte nevidela. Jej reakcia sa podľa neho netýka konkrétnej scény alebo prvku.

Tolkiena vo filme stvárnil Nicholas Hoult, známy napríklad zo snímok Favoritka alebo Šialený Max - Bláznivá cesta. Film podľa francúzskeho denníka Le Figaro rozpráva o tom, ako autorovo dielo ovplyvnili jeho spomienky na detstvo, štúdium v Oxforde a účasť v bojoch prvej svetovej vojny.

Tolkienov životopisec a expert na jeho dielo John Garth považuje reakciu spisovateľových dedičov za rozumnú. "Schválenie jeho rodinou by poskytlo dôveryhodnosť všetkým odchýlkam od skutočnosti a skresleniu," povedal Garth britskému denníku The Guardian. Podľa neho by "ublížilo histórii", keby držitelia práv podporili film obsahujúci faktické chyby.

Le Figaro pripomína, že Tolkienovi dediči sa v minulosti neváhali obrátiť na súdy, keď mali za to, že je potrebné ochrániť autorovo meno alebo dielo. Napríklad v roku 2009 zažalovali spoločne s autorovým nakladateľstvom HarperCollins spoločnosť New Line Cinema. Producenta filmovej trilógie Spoločenstvo Prsteňa, Pán prsteňov: Dve veže a Pán prsteňov: Návrat kráľa obvinili, že nevideli "ani penny" zo snímok, ktorých tržby dosiahli tri miliardy dolárov. Tolkienova rodina požadovala 170 miliónov dolárov. Spor skončil mimosúdnou dohodou, ktorej podmienky neboli zverejnené.

V roku 2011 Tolkienova rodina podala žalobu na spisovateľa Stevea Hillarda, autora románu Mirkwood: A Novel about JRR Tolkien. Hillard podľa nej zneuctil spisovateľovo meno i povesť.

Týždeň pred svetovou premiérou filmu Hobit: Neočakávaná cesta (2012) začala päťročná súdna bitka medzi Tolkienovými dedičmi a filmovým štúdiom Warner Bros. Studio podľa žaloby porušilo dohodu o právach na Tolkienovo dielo, keď začalo využívať postavy z filmu okrem iného v elektronických výherných automatoch. Tolkienovi dediči požadovali od filmového štúda odškodnenie 80 miliónov dolárov. Aj tento spor skončil mimosúdne dohodou.