Trinásť žien obvinilo Gérarda Depardieua zo sexuálneho násilia

Trinásť žien obvinilo Gérarda Depardieua zo sexuálneho násilia Foto z filmu Stalin's Sofa

Trinásť žien obvinilo francúzskeho herca Gérarda Depardieua zo sexuálneho násilia, obchytávania a vulgárnych návrhoch. Dialo sa tak podľa nich najčastejšie počas nakrúcania a v rokoch 2004 až 2022. Svoje príbehy ženy zverili investigatívnemu serveru Mediapart, trestné oznámenie žiadna z nich nepodala, píše stanica BFM TV. Herec sa k novým obvineniam odmietol vyjadriť, jeho právnici odmietajú, že by porušil zákon.

 Herečky, komparzistky, maskérky alebo techničky vo filme popisujú veľmi podobné správanie zo strany 74-ročného herca: vulgárne návrhy, sexuálne narážky, obchytávanie pod šaty počas nakrúcania, snahu preniknúť prstami pod spodnú bielizeň a agresivitu. Zhodne spomínajú aj chýbajúcu reakciu produkcie.

Keď sa 24-ročná komparzistka sťažovala produkcii a chcela hercovo správanie nahlásiť, vedenie ju podľa nej odbilo slovami "to je Gérard, rád podpichuje". Niekoľko ľudí ju tiež odrádzalo od podania sťažnosti. Keď vtedy dvadsaťročná herečka Sarah Brooksová vykríkla vo chvíli, keď ju herec osahával, ostatní sa len smiali jeho komentármi "veď si predsa chcela uspieť pri filme", popisuje príklady BFM TV.

Depardieu sa opisuje ako gentleman, ktorý dvorí ženám a "je proti akejkoľvek forme násilia, či už slovnému, fyzickému alebo psychickému". Herec o sebe navyše tvrdí, že je "extrémne hanblivý", píše Mediapart.

Mediapart oslovil 20 režisérov a producentov, ktorí s Depardieuom pracovali. Deväť ich neodpovedalo vôbec, 11 uviedlo, že nič také na natáčaní nevideli ani o tom nevedeli.

Hoci ženy, ktoré popísali svoje zážitky s francúzskym hercom, podľa Mediapartu nepodali žalobu, tri z nich sa rozhodli svedčiť v inom, už prebiehajúcom prípade. Depardieu už je vyšetrovaný pre podozrenie zo znásilnenia a sexuálneho napadnutia Charlotte Arnouldovej, začínajúcej herečky a dcéry rodinných priateľov. Herec ju údajne napadol v roku 2018, on to však popiera.