Facebook zrušil Kulturblog a ďalších 6 stránok, ktoré propagovali kotlebovcov

Facebook zrušil Kulturblog a ďalších 6 stránok, ktoré propagovali kotlebovcov Reprofoto youtube Kulturblog

Facebook v noci z utorka na stredu zrušil sedem facebookových stránok, ktoré boli napojené na Kotlebovu ĽSNS. Spoločnosť nespresnila, o ktoré stránky ide, no dnes ráno už nie je online napríklad stránka Kulturblog.

Informáciu priniesol web Denník N.

Kulturblog spravujú priamo ľudia z ĽSNS a šíria manipulácie v prospech kotlebovcov, krivia historické fakty v duchu neonacistickej ideológie.

V noci z utorka na stredu boli vymazané aj stránky dezinformačného webu Magazi 1, ktorý okrem toho, že šíril hoaxy, propagoval kotlebovcov, a stránky podobného webu prehladsprav.sk.

Zablokované stránky podľa informácií Denníka N porušovali pravidlá sociálnej siete. „Zistili sme, že tu funguje sieť stránok, ktoré sa tvária ako nezávislé spravodajské médiá, no v skutočnosti sú prepojené na jednotlivcov na pravom politickom spektre,“ povedal pre Denník N David Agranovich, ktorý vo Facebooku šéfuje špecializovanému tímu na odhaľovanie globálnych hrozieb.

„Stránky boli napojené na ľudí z Ľudovej strany Naše Slovensko,“ dodal Agranovich pre Denník N.

Kulturblog prevádzkuje rovnomenné občianske združenie, ktoré spoluzakladal bývalý poslanec ĽSNS Milan Mazurek, jeho členovia Dávid Pavlík a Ján Pastuzsek sú platenými asistentmi Kotlebových poslancov, Ján Pastuszek je aj na kandidátke ĽSNS do parlamentných volieb. Študentka Lívia Garčalová, ktorá je tvárou Kulturblogu, bola účastníčka akcií Ľudovej mládeže.

Odporúčame aj: Kulturblog nie je žiadne apolitické združenie

Kulturblog mal na Facebooku dve stránky. Prvá vznikla v októbri 2018 a mala viac ako 16-tisíc fanúšikov. Druhá – Kulturblog.sk – vznikla v septembri 2019 a mala 14-tisíc fanúšikov. Obe stránky sú dnes nedostupné.

Facebook požiadal Kulturblog a ďalšie stránky, aby odkryli svoje pozadie. „Kontaktovali sme administrátorov stránok a požiadali ich, aby poskytli viac informácií. Keďže požiadavke nevyhoveli, odstraňujeme ich,“ povedal Agranovich.

Odporúčame aj: Facebook má novinku. Na Slovensku a v ČR spúšťa fact-checking (VIDEO)

Facebook vypol aj stránky dezinformačného webu Magazin1. "Ohľadom našej stránky vieme, že bolo zakázané publikovanie stránky a mohli sme sa vo veci odvolať. Či stránka ale bude znovu spustená je skôr otázne. Zaujímavosťou je skôr fakt, že naša stránka bola vypnutá práve pár dní pred voľbami a preto nám celý proces príde veľmi do očí bijúci," napísal web Magazin1, za ktorým stojí Mário Vidák, ktorý v minulosti kandidoval za ĽSNS za poslanca v Banskobystrickom kraji a šíril napríklad hoax o unášaní ľudí bielou dodávkou alebo hoax o tom, že pápež si dal na krk dúhový kríž, aby podporil LGBT komunitu.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.