BBC: Technológia klonovania hlasu čím ďalej viac zaujíma hercov aj podvodníkov

BBC: Technológia klonovania hlasu čím ďalej viac zaujíma hercov aj podvodníkov Ilustr. foto: Rádio Rebeca

Technológia umožňujúca klonovanie hlasu sa stále zlepšuje a budí čím ďalej tým väčší záujem u hercov, ale aj podvodníkov v kybernetickom priestore, napísal portál stanice BBC. V poslednej dobe zaznamenala táto technológia taký pokrok, že počítačom vytvorený zvuk napodobňujúci niečí hlas je údajne znepokojujúco presný.

 

Pod klonovaním hlasu rozumieme použitie počítačového programu na vytvorenie takej umelej kópie hlasu určitej osoby, s ktorou sa dá ďalej pracovať. Program dokáže pomocou nahrávky daného človeka reprodukovať jeho hlas a použiť ho k vysloveniu nových slov alebo celých viet. Softvér je schopný zachytiť nielen prízvuk, ale aj farbu hlasu, jeho stúpavú a klesavú tendenciu, tempo reči, jej plynutie aj spôsob nadychovania. Naklonovaný hlas potom môže byť upravený na vyjadrenie želaného pocitu ako napríklad hnevu, strachu, radosti, lásky či znudenosti.

Keď Tim Heller, dvadsaťdeväťročný dablér a herec z Texasu, prvýkrát počul kópiu svojho hlasu, pripadala mu tak presná, že mu vraj spadla sánka. Heller prepožičiava svoj hlas animovaným postavám, nahovára audioknihy, dokumentárne filmy alebo počítačové hry a prihovára vo filmových upútavkách. Kópiu hlasu si nechal vytvoriť, aby si podľa svojich slov zabezpečil budúcnosť svojej kariéry.

Domnieva sa, že technológia by mu mohla pomôcť dostať sa k viac pracovným ponukám. Napríklad ak by dostal dve naraz, mohol by použiť svoj klon, aby za neho urobil jednu zo zverených úloh. Obrátil sa pritom na bostonskú firmu VocaliD, jednu z nedávno vzniknutých spoločností, ktoré túto službu ponúkajú. Firmu založila jej výkonná riaditeľka Rupal Patelová, ktorá tiež vyučuje komunikačné vedy a rečové poruchy na americkej Severovýchodnej univerzite. Vytvorením firmy nadviazala na svoju klinickú prácu. V nej sa zaoberala vytváraním umelých hlasov pre pacientov, ktorí nemôžu napríklad po operácii alebo prekonaní choroby hovoriť bez asistencie.

Podľa Patelovej technológie klonovania hlasu v posledných rokoch značne pokročili. "Špecializujeme sa tiež na hlasy, ktoré majú špecifický prízvuk. Vytvorili sme napríklad niekoľko hlasov transgenderových osôb," uvádza Patelová.

Kópiu hlasu možno použiť aj na to, aby boli hercova slová preložená do iných jazykov. To by mohlo znamenať, že filmové spoločnosti by v budúcnosti nemuseli najímať dabérov pri uvádzaní filmov v zahraničí. Kanadská firma Resemble AI uvádza, že dokáže naklonovať hlasy anglicky hovoriacich osôb a použiť ich pre 15 ďalších jazykov. Jej výkonný riaditeľ zohaib Ahmed upresňuje, že aby program dokázal vytvoriť kvalitnú kópiu niečieho hlasu, potrebuje aspoň desaťminútovú nahrávku, na ktorej daná osoba hovorí.

"Keď sa umelá inteligencia učí váš hlas, spoznáva mnoho jeho vlastností ako farbu, stúpavú a klesavú tendenciu a intenzitu," vysvetľuje Ahmed. "Sústredí sa ale aj na tisíce ďalších jeho rysov, ktoré pre nás nemusia byť príliš zrejmé," uvádza Ahmed.

Hoci má stále sa zlepšujúca kvalita hlasového klonovania zrejmý komerčný potenciál, vznikajú tiež obavy, že by technológia mohla byť zneužitá ku kybernetickým zločinom. Spoločne s videom generovaným počítačom a vydávajúcim sa za konkrétnu osobu sa audio vytvorené umelým hlasom nazýva "deepfake".

Podrobnosti: Sú deepfake len zábavou alebo nástroj na krádež identity, manipuláciu či pomstu? (VIDEO)

"Už roky vieme, že v e-mailoch alebo textových správach je ľahké sa vydávať za niekoho iného. Ale hovoriť v telefóne s niekým, koho poznáte a dôverujete mu, bolo až doteraz najbežnejšou cestou, ako sa uistiť, že hovoríte skutočne s tým pravým človekom, "hovorí Eddy Bobritsky, odborník na kybernetickú bezpečnosť, ktorý stojí na čele izraelskej firmy Minerva Labs. To sa podľa Bobritského teraz mení. "Napríklad, ak šéf zavolá podriadenému, ktorý pozná jeho hlas, a spýta sa ho na citlivé údaje, zamestnanec pravdepodobne zareaguje tak, že urobí, o čo je žiadaný," rozvíja Bobritsky.

O podobnom prípade, keď bol takto oklamaný manažér z Británie, písal v roku 2019 denník The Wall Street Journal. Manažér vtedy previedol 220.000 eur na účty podvodníkov, ktorí použili klon hlasu jeho nemeckého nadriadeného.

Spoločnosti po celom svete sa už venujú predchádzaniu týmto rizikám. Falošnosť nahrávok sa snaží rozpoznať tak, že sa sústredí na charakteristické znaky ako opakovanie, digitálny zvuk alebo aj použitie určitých viet alebo slov. Na túto tému sa zameriavajú aj vlády jednotlivých krajín a nadnárodné inštitúcie. V minulom roku napríklad Europol, agentúra Európskej únie pre spoluprácu v oblasti presadzovania práva, vyzvala členské štáty, aby investovali do technológií, ktoré dokážu odhaliť falošné nahrávky.

Že by klonovanie hlasu mohlo pripraviť dabérov o prácu, sa už spomínaný herec z Texasu Heller nebojí. "Som presvedčený, že po skutočnom ľudskom hlase bude vždy dopyt. Zmyslom môjho klonu nie je nahradiť ma alebo niekoho iného, ale poskytnúť mi prídavný nástroj pre moje podnikanie," vysvetľuje. Svoj klon sa mu zatiaľ nepodarilo predať, niekoľko klientov vraj ale prejavilo záujem.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank. Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.