Sme rodina finančne podporovala pochybné weby Hlavné správy a Hlavný denník

Sme rodina finančne podporovala pochybné weby Hlavné správy a Hlavný denník Zdroj: Hlavny dennik

Dezinformačné weby Hlavné správy a Hlavný denník vychádzali aj vďaka finančnej podpore vládnej strany Sme rodina.

Vyplýva to z výročnej správy strany za rok 2021. Košickej firme Heuréka Evolution, ktorá je vydavateľom Hlavných správ, uhradili kollárovci minulý rok minimálne 57 600 eur. Ďalších 27 200 eur poslala strana občianskemu združeniu Verbina, ktoré vydáva stránku Hlavný denník. Oba weby, ktoré sú od februára tohto roka zablokované, zverejňovali pozitívne ladené články o strane Sme rodina a Borisovi Kollárovi, upozornil denník SME.

Výročná správa pritom podľa SME odhaľuje len zoznam dodávateľov, ktorí poskytli strane služby alebo tovar vo výške nad 25-tisíc eur. Nie je z nej preto jasné, aké služby si Sme rodina od firmy a občianskeho združenia objednala.

Vo februári Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) oba weby zablokoval. Na stránkach identifikovali škodlivú aktivitu podľa zákona o kybernetickej bezpečnosti. Ich obsah považuje za šírenie dezinformácií a za istý typ hybridnej hrozby.

Odporúčame aj: V prípade špionáže pre Rusov figuruje aj redaktor Hlavných správ aj bývalý príslušník SIS

Na webe Hlavných správ vychádzali články pozitívne propagujúce aktivity hnutia, neboli pritom označené ako platená inzercia. „Aj v Hlavnom denníku je možné nájsť články, ktoré informujú o Sme rodina a pohybujú sa na hranici PR textu, no nie sú takto označené. Napríklad netypicky veľké množstvo pozitívnych článkov o Borisovi Kollárovi vychádzalo koncom septembra minulého roka,“ píše SME. „Tieto články sa pritom tvária ako klasické spravodajské texty a sú podpísané konkrétnym autorom alebo redakciou,“ dodáva SME.

Kollár reagoval na otázky SME tak, že strana si reklamu objednáva aj v iných médiách a Hlavné správy či Hlavný denník za problematické nepovažuje. „Sú rovnako dezinformačné ako vaše SME či Denník N,“ odpovedal prostredníctvom SMS správy.

V minulosti Sme rodina využívala na vlastnú propagáciu Konzervatívny web, ktorú založil Milan Krajniak ešte ako "Posledný križiak".

Odporúčame aj: NAKA zadržala ľudí zo SIS, ministerstva obrany aj Hlavných správ. Dôvodom je špionáž pre Rusko


Hlavné správy sú najväčší dezinformačný web na Slovensku


Hlavné správy mali najväčšiu čítanosť na dezinfoscéne. Podľa odhadov Omediach.com je to približne tretina až polovica čítanosti Denníka N. Vznikli v roku 2012, stojí za nimi košická firma Heuréka Evolution. Ich obsah tvorili väčšinou agentúrne správy, mnohé však boli manipulatívne upravené. Preberali proruské články a v hodnotení zahraničnej politiky optiku Kremľa.

Po roku 2018 nastal prudký nárast počtu zverejnených správ, čítanosti ale aj tržieb webu.

Web fungoval ako denník – publikoval denne veľké množstvo článkov (pracovné dni cca 200, víkendy 50). Mal klasické podsekcie a dokonca aj vlastnú dennú karikatúru, fotku dňa, sekciu blogov. Dával priestor väčšine antisystémoých strán a hnutí.

Súčasťou HS bol posledné roky aj proruský Armadnymagazin.sk, ktorý prinášal jednostranné informácie o bezpečnosti, obrane. Väčšina textov bola preberaná od proruských autorov. Aj tento web dnes nefunguje.

Pre Hlavné správy písal aj Rus Jevgenij Paľcev (podpisuje sa menom Eugen Rusnák). Jeho texty šírili kremeľskú propagandu. Paľcev má kontakty s ruskou mediálnou skupinou Rossija Segodňa (Rusko dnes), ktorú financuje Kremeľ.

Ešte pred vypnutím Hlavných správ minister obrany Jaroslav Naď vyhlásil, že toto médium je financované z Ruska. V minulosti sa Marian Kočner v telefonických konverzáciách chválil, že Hlavné správy dotoval a bol jedným z akcionárov.

Hlavný denník patrí medzi najčítanejšie dezinfoweby

V niektorých mesiacoch mal 5 a dokonca až aj viac ako 7 miliónov zobrazení. Pomáhal si platenými statusmi na facebooku a zdieľaním článkov na sieti mnohých facebookových stránok. Priamo propagoval mnohé prebraté texty od proputinovských ruských analytikov.

Web prevádzkuje občianske združenie Verbina, na ktorého čele stojí Alica Mihale Razgyelová, ktorá v posledných voľbách kandidovala za stranu Socialisti.sk Eduarda Chmelára. Redakcia má sídlo v Bratislave, pracuje pre ňu viacero známych mien, Hlavný denník môže mať náklady ako stredne veľká redakcia, no viditeľných inzerentov cez klasickú reklamu je uňho minimálne. Na otázky, kto web financuje, v minulosti jeho zakladateľ Robert Merva neodpovedal. 

Na rozdiel od Hlavných správ pre Hlavný denník pracovali mnohé známe tváre zo slovenských médií. Web dával priestor menám antisystémovej a ultraľavicovej scény na Slovensku. Propagoval názory ľudí ako Štefana Harabina, Ľuboša Blahu, Anny Belousovej, Eduarda Chmelára, Jána Čarnogurského, Milana Žitného, Jozefa Banáša, Gustava Murína či Petra Tótha.

Šéfredaktorom bol istý čas aj bývalý šéf TASR a neskôr šéfredaktor Plus 7 dní  Ivan Čeredejev blízky Kočnerovi, neskôr sa posunul na pozíciu editora. Potom bol šéfredaktorom Ivan Brožík, ktorý písal pre nacionálne Slovenská národné noviny. Zástupca šéfredaktora Ivan Mihále vo voľbách kandidoval za stranu Socialisti.sk. Zástupkyňa šéfredaktora bola aj bývalá asistentka poslankyne Martiny Šimkovičovej Petra Demková, známa sklonom k dezinformáciám, homofóbii. Komentáre písala autorka "Aneta Leitmannová" (pravdepodobne vymyslené meno, nikto z novinárskeho prostredia novinárku s týmto menom nepozná). Jej štýl písania a témy boli veľmi podobné textom a statusom Petra Tótha alias Ďateľa.