Zuckerberg: Facebook nie je a nikdy nebol v žiadnom programe

Zuckerberg: Facebook nie je a nikdy nebol v žiadnom programe Foto: facebook

Zakladateľ facebooku na svojej sociálnej sieti pobúrene reagoval na články o tajnej správe, podľa ktorej americká vláda využíva informácie z facebooku.

 

 

Washington Post informoval o tajnom dokumente pod názvom PRISM, ktorý zastrešuje monitoring súkromných údajov a komunikácie na serveroch USA. FBI a NSA majú podľa neobmedzený prístup k dátam uloženým na serveroch internetových firiem. Projekt, ktorý bol spustený v roku 2007, údajne podporili ako partneri spoločnosti: Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTak, YouTube, Skype, AOL a Apple.

„Facebook nie je a nikdy nebol v žiadnom programe USA alebo kohokoľvek iného z vlády, kto by mal priamy prístup na naše servery," reagoval na svojom profile zakladateľ facebooku Mark Zuckerberg. „Nikdy sme nedostali žiadosť alebo rozhodnutie súdu z akejkoľvek vládnej inštitúcie, ktorá by požadovala vo veľkom informácie alebo dáta," píše Zuckerberg a zároveň tvrdí, že o PRISM do včerajška nikdy nepočul.

Ak vlády požiadajú facebook o dáta, dôkladne skontrolujeme každú požiadavku, aby sme sa ubezpečili, že sú dodržané všetky správne postupy a všetky príslušné zákony a až potom poskytneme informácie, tvrdí Zuckerberg.

Zároveň prehlásil, že bude bojovať za to, aby informácie na facebooku boli v bezpečí.

„Dôrazne odporúčame všetkým vládam, aby pri všetkých svojich programoch, zameraných na udržanie verejnej bezpečnosti, boli oveľa transparentnejšie. Je to jediný spôsob, ako chrániť občianske slobody každého a vytvoriť tak bezpečnú a slobodnú spoločnosť," dodáva Zuckerberg na záver.
Microsoft aj Google pre SME odmietli vedomú spoluprácu.