Austrália sa stala terčom útoku hackerov iného štátu

Austrália sa stala terčom útoku hackerov iného štátu Ilustr. reprofoto youube BIS

Austrálska vláda a ďalšie inštitúcie a podniky sú práve terčom rozsiahleho kybernetického útoku, vedeného z nemenovaného štátu, uviedol dnes premiér Scott Morrison podľa tlačových agentúr.

 

"Na austrálské organizácie v súčasnosti pôsobí sofistikovaný štátny hráč," uviedol Morrison podľa agentúry AFP na tlačovej konferencii. Útok hackerov na počítačové siete podľa neho zasiahol "austrálske organizácie v rôznych sektoroch na všetkých úrovniach" vlády a správy, ekonomiky, politických organizácií, zdravotníctva, poskytovateľov základných služieb a prevádzkovateľov kľúčovej infraštruktúry.

"Vieme, že je to vyspelý štátny hráč vzhľadom na rozsah a povahu cieľov, na ktoré sa zameral," povedal podľa agentúry Reuters.

Hrozba je podľa premiéra ustavičná, ale frekvencia útokov hackerov sa "počas mnohých mesiacov" zvýšila. "Sú to akcia štátneho hráča s význačnými schopnosťami. Nie je mnoho štátov s takými schopnosťami," poznamenal podľa agentúry AP. Austrália však neuvedie, ktorá krajina je za to zodpovedná, dodal.

Morrisonovo vyhlásenie nasledovalo po tom, čo Reuters uviedol, že Austrália v marci zistila, že za útok hackerov na austrálsky parlament bola zodpovedná Čína. Canberra ale nikdy verejne nespresnila, odkiaľ útok prišiel, a Čína zodpovednosť poprela.

Austrália, ktorá je spojencom USA, vyostrila vzťahy so svojím najväčším obchodným partnerom tým, že sa usilovala o medzinárodné vyšetrovanie ohľadom zdroja a rozšírenia choroby covid-19. Prvý prípad nákazy človeka sa objavil v čínskom meste Wu-chan koncom minulého roka.