Twitter obmedzil synovi prezidenta Trumpa kvôli dezinformáciám na 12 hodín účet

Twitter obmedzil synovi prezidenta Trumpa kvôli dezinformáciám na 12 hodín účet

Najstarší syn amerického prezidenta Donald Trump junior nebude môcť počas 12 hodín zverejňovať príspevky na twitteri. K rozhodnutiu spoločnosť Twitter dospela po tom, čo Trump mladší zdieľal video o prínosoch antimalariká hydroxychlorochín proti koronavírusu. Príspevok Twitter označil za zavádzajúci.

Prezident Trump už skôr poznamenal, že antimalarikum funguje preventívne proti chorobe covid-19 a že ho sám tiež bral, hoci toto tvrdenie mnoho lekárskych štúdií vyvrátili. Twitter dnes uviedol, že príspevok prezidentovho syna porušoval pravidlá platformy ohľadom šírenia dezinformácií o koronavíruse. Trump mladší bude naďalej môcť čítať tweety iných užívateľov a vymieňať si s nimi priame správy.

Hovorca Trumpa juniora Andrew Surabian následne uviedol, že veľké technologické platformy ako twitter sú "najväčšou hrozbou pre slobodu slova v Amerike", a dodal, že ide o príklad "zasahovania do volieb v snahe umlčať republikánske hlasy".

Prezidentské voľby, v ktorých sa bude republikánsky prezident Trump usilovať o znovuzvolenie, sa v USA uskutočnia na jeseň. Hovorca Trumpovho syna tiež poznamenal, že názory v zdravotníckej komunite ohľadom prínosov antimalariká v boji s koronavírusom sa rôznia. Uviedol, že existujú štúdie, "o ktorých informovali aj mainstreamové médiá ako CNN, ktoré naozaj naznačujú, že (hydroxychlorochín) môže slúžiť k efektívnej liečbe (koronavírusu)".

Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) na konci marca vydal povolenie pre mimoriadne použitie hydroxychlórochínu v súvislosti s liečbou covidu-19 v nemocniciach. V júni ale toto povolenie odvolal s tým, že vo svetle nových poznatkov už by nebolo rozumné hydroxychlorochín a podobnú látku chlorochín považovať za účinné prostriedky na liečbu zdravotných problémov spojených s nákazou koronavírusu. Potom aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) oznámila, že zastavila testovanie lieku v rámci svojho medzinárodného programu, ktorý skúma možné spôsoby liečby choroby covid-19.