6 online filmov a YouTube videí, s ktorými vaši školáci oprášia svoje znalosti dejepisu

Školy dnes často čelia kritike za to, že sa historickým udalostiam na našom území venujú iba niekoľko hodín, prípadne vôbec a učebnice dejepisu končia kdesi tesne pred začiatkom aktuálneho storočia.  

 

Vedeli ste napríklad, že celý september a október sa na Slovensku v roku 1944 niesol v znamení hrdinov bojujúcich v Slovenskom národnom povstaní

Udalosť spred 76 rokov, kedy sa niekoľko desiatok tisíc bojovníkov postavilo na odpor voči nacistickým vojskám na našom území počas naplno zúriacej 2. svetovej vojny, je rozhodne niečím, na čo by sme nikdy nemali zabudnúť.  

Už len preto, že pri bezhlavom vypaľovaní slovenských obcí a po odvlečení do koncentračných táborov zomreli, alebo boli ťažko zranené tisícky ľudí a podobné ideológie sa v našej spoločnosti šíria dodnes. 

Dovzdelajte sa sami. Zábavnou a pútavou formou

Nemá však zmysel za vlastné medzery obviňovať niekoho iného. Stále môžete do rúk chytiť knihu, alebo radšej informácie nasávať pohodlnejšou formou prostredníctvom desiatok videí a dokumentov. My sme vybrali niekoľko zdrojov, ktoré stihnete vy, či vaše deti prelúskať ešte pred začiatkom školského roka. 

HBO GO - Anthropoid

Streamovacia platforma HBO GO napríklad ponúka vojnový film Anthropoid, ktorý je nakrútený podľa skutočnej udalosti. 

Zachytáva snahy dvoch česko-slovenských výsadkárov Jozefa Gabčíka a Jana Kubiša, ale aj ostatných členov odboja, ako sa počas premyslenej vojenskej operácie snažili zlikvidovať Reinharda Heydricha, vtedajšiu trojku nacistického Nemecka po Hitlerovi a  

Heinrichovi Himmlerovi. Za svoje snahy však kruto zaplatili oni, aj približne 10-tisíc bežných Čecho-Slovákov z obcí Lidice a Ležáky.

RTVS a jej špeciálny program k SNP

Jednotka RTVS bude mať v sobotu 29. augusta špeciálny program. Pred 11-tou hodinou začína jej priamy prenos zo spomienkovej akcie v Banskej Bystrici, ktorá je považovaná centrum partizánskych odbojov. 

Počas dňa odvysiela aj film Vlčie diery. Ten bol nakrútený ešte v roku 1948 legendárnym režisérom Paľom Bielikom, zachytáva teda udalosti tak, ako ich režisér vnímal vtedy, len s bezprostredným odstupom po konci vojny.

Na Dvojke večer od 21:55 hod. pôjde aj moderné spracovanie s titulom Moje Povstanie.sk. Ten spracováva šesť krátkych príbehov bežných Slovákov a rozpráva ich príbehy práve z roku 1944.

Do projektu sa počas nakrúcania zapojilo aj mnoho známych osobností-nehercov, ktorých tak nájdete v hlavných úlohách. 

Ak si Moje Povstanie.sk nestihnete pozrieť v televízii, nezúfajte. Všetky príbehy sú dostupné aj priamo na YouTube. 

Netflix a filmy inšpirované skutočnými udalosťami v Česko-Slovensku

Netflix už ponúka aj viacero českých filmov s českým znením, pri ktorých sa tak nebudete musieť obťažovať titulkami. Spolu s deťmi si môžete na niektorý z večerov vybrať aj z tých, ktoré vás čosi naučia o vlastnej histórii. 

Za zmienku stojí napríklad Bledomodrý svět o Čecho-Slovákoch v službách britských leteckých síl počas druhej svetovej vojny.

O útrapách neskoršieho komunistického režimu vypovedá film Milada, mapujúci život českej právničky Milady Horákovej v jednom z vykonštruovaných procesov alebo obľúbené Pupendo o živote v ťažkom komunizme z v 1984.

Ak si ich pozriete v tomto poradí, pôjdete vlastne podľa vývoja historických udalostí u nás. A skončiť môžete napríklad Oscarom oceneným filmom Kolya, ktorý sa už dotýka aj udalostí po Nežnej revolúcii. 

YouTube - Dejepis Inak

Dokumenty a vzdelávacie videá však nepotrebujú nevyhnutne obrovskú produkciu. Mladá Sandra sa s YouTube kanálom Dejepis Inak snaží vysvetľovať dôležité historické udalosti, ale aj vtipné zaujímavosti o veciach z bežného života. 

Dozviete sa tak o tom, prečo vznikol rúž či dámske podpätky, ale aj o čom je Istanbulský dohovor, prečo sa na prelome rokov protestovalo v Hongkongu a čo vlastne bola Nežná revolúcia. 

Na vzdelávanie vám tak dnes, hoci návrat do školských lavíc od septembra pravdepodobne bude normálne možný, poslúži aj internet. Od SWANu ho môžete mať doma už 9,99 eur mesačne.