Bránou pre hackerské útoky na americké úrady vraj mohla byť ruská firma so sídlom v ČR

Bránou pre hackerské útoky na americké úrady vraj mohla byť ruská firma so sídlom v ČR Ilustr. reprofoto youtube BIS

Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) preveruje, či hackeri, ktorí napádali siete amerických úradov a firiem, neprenikli tiež do softvéru ruskej firmy JetBrains sídliacej v Českej republike.

S odkazom na svoje zdroje o tom informovala agentúra Reuters. Podľa webu denníka The New York Times (NYT) ruskí hackeri mohli použiť softvér JetBrains ako prostriedok k preniknutiu do sietí amerických technologických spoločností i vlády. Bezpečnostní experti podľa NYT varujú, že útoky, ktoré trvali mesiace, mohli byť najväčším narušením amerických sietí v histórii.

JetBrains sa označuje za firmu poskytujúcu vývojárske nástroje uľahčujúce a zefektívňujúce prácu profesionálnych vývojárov, ktorá má po dvoch dekádach existencie zastúpenie v piatich krajinách sveta, okrem iného v USA a Rusku. Jej služby vraj využívajú vývojári 300.000 firiem. Jednou z nich je aj spoločnosť SolarWinds z Austinu v Texase, ktorej software pre správu siete zohral podľa NYT ústrednú úlohu pri prenikaní hackerov do sietí americkej vlády a súkromných firiem. Vyšetrovatelia sa zameriavajú na produkt JetBrains s názvom TeamCity, ktorý umožňuje vývojárom testovať a vymieňať softvérový kód pred jeho vydaním, uvádza NYT.