Rusko sa snaží spochybniť západné vakcíny, tvrdí americká diplomacia

Rusko sa snaží spochybniť západné vakcíny, tvrdí americká diplomacia Ilustr. foto NCZI

Ruské spravodajské služby vedú kampaň s cieľom podkopať dôveru verejnosti voči vakcíne proti covidu-19 spoločnosti Pfizer aj preparátom ďalších západných výrobcov. Napísal to denník The Wall Street Journal (WSJ) s odvolaním sa na vyjadrenie amerického ministerstva zahraničia, podľa ktorého Rusko prostredníctvom niekoľkých internetových portálov spochybňuje bezpečnosť vakcín a dôveryhodnosť procesu ich vývoja.

Americká diplomacia zverejnila mená štyroch portálov, za ktorými podľa Washingtonu skryto stoja ruské tajné služby. V tamojších článkoch sa podľa USA napríklad zveličujú vedľajšie účinky vakcín, spochybňuje sa ich účinnosť a často sa opakuje tvrdenie, že USA schválili vakcínu Pfizeru narýchlo.

Hoci tieto portály nemajú príliš veľa čitateľov, vzniká na nich podľa WSJ príbeh, ktorý následne preberá mnoho ruských aj zahraničných médií.

"Môžeme povedať, že tieto portály sú priamo spojené s ruskými spravodajskými službami," uviedol hovorca zvláštneho útvaru amerického ministerstva zahraničia zameraného na dezinformačnej kampane. "Všetky majú zahraničných vlastníkov so sídlom mimo USA. Líšia sa vo svojom zábere, vo svojom štýle, vo svojom cieľovom publiku, sú ale všetky súčasťou ruského propagandistického a dezinformačného ekosystému," pokračoval.

Odporúčame aj: Európska lieková agentúra vyzýva štáty k opatrnosti ohľadom Sputnika V

Twitterové účty ruských štátnych médií aj ruskej vlády sa pritom podľa WSJ otvorene snažia vyvolávať obavy o bezpečnosť a vysoké ceny vakcíny od Pfizeru, čím podľa mimovládnych expertov chcú podporiť predaj konkurenčnej ruskej vakcíny Sputnik V. Na vakcínu od Pfizeru sa potom zrejme zameriavajú kvôli tomu, že išlo o prvý preparát, ktorý dostal povolenie od mnohých západných regulačných úradov.

Pokusy o podkopanie dôvery vo vakcíny proti covidu-19 pritom využívajú už existujúce a hlboko zakorenené obavy ohľadom očkovania všeobecne, ktoré panujú v niektorých kruhoch západných spoločností. Podľa amerického štatistického úradu sa najviac ľudí obáva práve nežiaducich vedľajších účinkov očkovania.

Odporúčame aj: Korčok: Vakcína Sputnik je nástrojom hybridnej vojny (VIDEO)

"Je to nezmysel. Ruské špeciálne služby nemajú nič spoločné s akoukoľvek kritikou vakcín," povedal WSJ hovorca Kremľa Peskov. "Ak by sme považovali každú negatívnu zmienku namierenú proti Sputnika V za výsledok práce amerických špeciálnych služieb, tak by sme sa zbláznili, pretože sme toho svedkami každý deň, každú hodinu, v každom anglosaskom médiu," dodal.

Americká diplomacia identifikovala štyri portály, ktoré podľa nej ovládajú ruskí spravodajcovia. Za online časopisy New Eastern Outlook a Oriental Review podľa USA stojí ruská civilná rozviedka SVR. Prezentujú sa ako akademické publikácie zamerané na Blízky východ, Áziu a Afriku a často komentujú rolu Spojených štátov vo svete. Portál News Front sídli na Kryme a ponúka informácie v desiatich jazykoch, podľa USA ho riadi tajná služba FSB. Medzi vlaňajším februárom a aprílom jeho stránky navštívilo takmer deväť miliónov ľudí. Web Rebel Inside potom podľa amerických úradov tajne spravuje ruská vojenská rozviedka GRU. Zameriaval sa na pokrývanie nepokojov a protestov, teraz je však zrejme neaktívny.