Google podpísal s agentúrou AFP päťročnú zmluvu na dodávanie obsahu

Google podpísal s agentúrou AFP päťročnú zmluvu na dodávanie obsahu Ilustr. foto: Google

Americká internetová spoločnosť Google bude platiť francúzskej tlačovej agentúre Agence France-Presse (AFP) za obsah. Google oznámil, že s agentúrou podpísal päťročnú zmluvu. Je to jedna z najväčších licenčných dohôd podľa nového francúzskeho zákona, uviedla agentúra Reuters. Finančné podmienky dohody Google odmietol zverejniť.

AFP a Google v spoločnej tlačovej správe uviedli, že budú tiež spolupracovať na projektoch, ako je napríklad overovanie faktov. "Táto dohoda je uznaním hodnoty informácií," povedal riaditeľ AFP Fabrice Fries.

Reuters už skôr napísal, že Google začiatkom tohto roka súhlasil s tým, že v období troch rokov zaplatí 76 miliónov dolárov skupine 121 francúzskych vydavateľov správ. AFP ale súčasťou dohody nebola. Táto dohoda je odložená a čaká sa na výsledok protimonopolného konania, v ktorom francúzsky úrad pre ochranu hospodárskej súťaže firmu Google obvinil, že nekonala v dobrej viere.

Spravodajské firmy už dlho strácajú príjmy z reklamy v prospech internetových spoločností, ako je práve Google alebo Facebook. Novinári sa navyše roky sťažujú, že tieto firmy využívajú nimi vytváraný obsah bez toho, aby zaň platili. Väčšiu vyjednávaciu silu im dali až nové zákony schválené vo Francúzsku a v Austrálii, vďaka ktorým vydavatelia podpisujú kolektívne licenčné dohody za miliardy dolárov.

Nová dohoda nezahŕňa AFP do služby News Showcase, čo je funkcia, ktorú Google spustil v minulom roku a ktorá propaguje obsah od viac ako 1000 vydavateľov, ktorí súhlasili s licencovaním svojho obsahu za poplatok. Túto dohodu s Googlom v januári podpísala agentúra Reuters. Minulý mesiac potom spoločnosť Facebook podpísala zmluvu ohľadom autorských práv so združením Alliance de la presse d'information générale (Apig), ktoré zastupuje časť francúzskych vydavateľov správ vrátane denníka Le Figaro.

Českí vydavatelia novín, časopisov a poskytovatelia internetového obsahu vyzvali zástupcov Českej republiky v Rade EÚ, aby neprijímali návrh európskeho nariadenia "Digital Markets Act". Nariadenie v súčasnej podobe podľa nich obsahuje principiálne nedostatky, kvôli ktorým skôr chráni veľké internetové firmy, ako je Google či Facebook, teda takzvané gatekeepery, proti ktorým bolo nariadenie pôvodne namierené.