Štúdia: Dospievajúci čelia na internete takmer neustále sexuálnemu obťažovaniu

Štúdia: Dospievajúci čelia na internete takmer neustále sexuálnemu obťažovaniu Ilustr. foto: Omediach.com

 Mladí ľudia v Británii čelia podľa odborníkov kríze sexuálneho násilia na internete, kde sa normalizuje zasielanie nevyžiadaných snímok s explicitným obsahom. Štúdia, ktorej sa zúčastnili dospievajúci vo veku 12 až 18 rokov, zistila, že väčšina dievčat dostala obrázok mužských genitálií, často od cudzích dospelých mužov. O výskume informoval denník The Times.

 

Viac ako polovica chlapcov a dievčat, ktorí na internete dostali nežiaduci sexuálny obsah alebo ktorých fotografie niekto zdieľal bez ich súhlasu, nič neurobila. Štvrtina z nich to povedala kamarátovi. Iba dve percentá nahlásila incident v škole, päť percent rodičom a 17 percent spoločnostiam prevádzkujúcim sociálne siete.

Dievčatá tiež uviedli, že sa cítia pod tlakom, aby si "vymieňali" intímne snímky s chlapcami, ktorí im posielajú nevyžiadané fotografie. Keď sa potom ich obrázky dostali medzi spolužiakmi, čelili šikanovaniu alebo zosmiešňovaniu.

Správa akademikov z University College London a ďalších popredných britských inštitúcií uvádza, že deti dostávajú obrázky so sexuálnym obsahom takmer od okamihu, keď si založia účet na Snapchate, Instagrame alebo TikToku. Odborníci v dokumente odporučili, aby technologické spoločnosti uchovávali záznamy o snímkach, sprehľadnili nastavenie ochrany súkromia a uľahčili jeho zmenu a viac overovali vek a totožnosť užívateľov.

Školy by podľa štúdie mali zmeniť svoje pokyny a "odstrániť akúkoľvek rétoriku obviňovania obete". Hovorca ministerstva školstva uviedol, že ministri školstva a kultúry sa minulý týždeň stretli s vedúcimi pracovníkmi technologických gigantov, aby s nimi prerokovali ochranu detí na internete.

Rodičia by podľa odporúčania nemali k používaniu technológií pristupovať negatívne a deti za nich prehnane trestať. "Deti sa často vyhýbajú tomu, aby rodičom povedali o svojich skúsenostiach so sexuálnym obťažovaním a zneužívaním, pretože sa obávajú, že ich potrestajú alebo im zamedzia v prístupe k technológiám," uviedli autori správy.

Štúdie sa zúčastnilo 480 mladých ľudí z celej Británie, 366 prostredníctvom on-line prieskumu a 144 cez skupinové rozhovory. Tri štvrtiny z 88 dievčat, s ktorými odborníci hovorili osobne, uviedli, že dostali nevyžiadanú snímku mužských genitálií.

"Účastníčky popisovali prípady, keď odosielateľmi boli dospelí muži, ktorí si vytvorili falošnú identitu. Takmer polovica prípadov sexuálneho obťažovania na základe fotografií bola od neznámych dospelých mužov," uviedla správa.

"Mladí ľudia v Spojenom kráľovstve čelia kríze sexuálneho násilia na internete. Hoci títo dospievajúci hovoria, že sa cítia znechutene, zahanbene a zmätene, keď zasielajú alebo prijímajú nevyžiadané snímky, len zriedka chcú o svojich skúsenostiach na internete hovoriť, pretože sa obávajú, že budú čeliť obviňovaniu. Majú tiež strach, že situáciu nahlásením ešte zhoršia," uviedla hlavná autorka štúdie Jessica Ringroseová.

Hovorkyne americkej spoločnosti Meta Platforms, ktorá vlastní platformu Instagram, aj hovorcovia aplikácie Snapchat uviedli, že robia maximum pre bezpečie mladistvých užívateľov