Vatikánske oficiálne médiá sa zastali bývalého pápeža v kauze obťažovania

Vatikánske oficiálne médiá sa zastali bývalého pápeža v kauze obťažovania Reprofoto youtube goyaproducciones

Vatikánske oficiálne médiá sa zastali bývalého pápeža Benedikta XVI. v kauze sexuálneho obťažovania v čase, keď stál na čele arcibiskupstva v Mníchove. Informovala o tom dnes agentúra AFP. Správa, podľa ktorej vtedajší kardinál Joseph Ratzinger pochybil v štyroch prípadoch sexuálneho obťažovania, nie je rozsudkom, napísal šéf vatikánskych médií Andrea Tornielli. Dodal, že Benedikt XVI. schválil mimoriadne tvrdé predpisy proti zneužívaniu detí v katolíckej cirkvi a snažil sa o zmenu mentality medzi cirkevnými hodnostármi.

Podľa Tornielliho, ktorý vedie oddelenie pre komunikáciu, pod ktorý spadajú vatikánske médiá a tlačový odbor, sa správa o sexuálnom obťažovaní v bavorskej arcidiecéze nesmie zúžiť na "na hľadanie ľahkých obetných baránkov a paušálne odsudenia". Poznamenal, že 1700 stránok dlhý posudok vypracovaný právnymi expertmi nie je "súdnym vyšetrovaním ani definitívnym rozsudkom".

Benedik XVI. sa podľa neho snažil čeliť problémom sexuálneho obťažovania, keď zastával najvyššie posty v katolíckej cirkvi. Keď bol na čele cirkvi, vydal prísnejšie predpisy a snažil sa presadiť zmenu mentality, a to niekedy napriek názorom svojich sympatizantov. "Bol to práve Joseph Ratzinger, ktorý sa ako prvý pápež počas svojich apoštolských ciest niekoľkokrát stretol s obeťami zneužívania," uviedol Tornielli. Vtedajší pontifex podľa neho "ukázal tvár kajúcej sa cirkvi".

Emeritný pápež s autormi správy spolupracoval. Závery posudku tvrdia, že kardinál Ratzinger v rokoch 1977 až 1982, keď stál na čele mníchovského arcibiskupstva, nič nepodnikol v štyroch prípadoch kňazov, o ktorých obťažovaní mala cirkev informácie.

Vo svojej odpovedi autorom správy emeritný pápež pochybenie poprel. V pondelok však vydal vyhlásenie, že v jednom prípade neuviedol pravdu. Priznal, že sa v roku 1980 zúčastnil na zasadnutí, ktoré prejednávalo prípad kňaza, ktorý bol presunutý do Bavorska kvôli prípadom obťažovania detí. Kňaz mohol aj v novom pôsobisku pracovať s deťmi a mládežou a v roku 1986 bol za obťažovanie odsúdený. Prípadom sa médiá zaoberali už v roku 2010.

Bývalý pápež tiež odkázal, že sa k správe ešte podrobne vyjadrí, až ju celú preštuduje.

Dokument predložený právnikmi ukázal na stovky prípadov sexuálneho obťažovania a zneužitia, ktoré sa dotkli takmer 500 obetí. Údajne sa ich v rokoch 1945 až 2019 v arcidiecéze Mníchov-Freising dopustilo 235 predstaviteľov katolíckej cirkvi, z ktorých 173 boli kňazi. V mnohých desiatkach prípadov údajní útočníci pracovali v cirkvi aj potom, čo jej špičky dostali upozornenie na sexuálne obťažovanie.