Ak ste dostali smart elektroniku, dajte si pozor na hackerov

Ak ste dostali smart elektroniku, dajte si pozor na hackerov Ilustr. reprofoto youtube BIS

Podľa odborníka na kyberbezpečnosť v prípade, ak ste si pod stromčekom našli elektroniku, ktorá využíva pripojenie na internet alebo ste si ju sami zakúpili, je potrebné byť ostražitý a myslieť aj na jej zabezpečenie.

S narastajúcou popularitou inteligentných (smart) zariadení sa objavujú aj nové formy hackerských útokov. Podľa odborníka na kyberbezpečnosť treba zvýšiť ostražitosť najmä po kúpe elektroniky, ktorá využíva pripojenie na internet.

Popularita smart zariadení, súčasti tzv. internetu vecí (IoT, pozn. internet of things), stále rastie. Ide o bežné spotrebiče, ktoré vďaka prepojeniu s internetom prinášajú používateľovi nové možnosti a vyšší komfort.

Podľa správy Juniper Research počet IoT zariadení v tomto roku dosiahne 46 miliárd, pre porovnanie s rokom 2016 ide o dvojnásobný nárast. „Na internet dnes vieme pripojiť akékoľvek zariadenie, či už je to smart televízia, chladnička, bezpečnostná kamera alebo termostat. V praxi si napríklad vieme pohodlne cez aplikáciu v smartphone nastaviť kávovar tak, aby nám pripravil chutnú kávu hneď po zobudení, či pozrieť sa v práci cez vzdialený prístup k bezpečnostnej kamere, čo robí doma náš pes,“ hovorí Daniel Suchý, odborník na kyberbezpečnosť spoločnosti Aliter Technologies.

Hackeri idú s dobou a útoky na smart zariadenia nie sú novinkou. "Zaznamenali sme prípady, kedy hackeri zaútočili na elektronické pestúnky a zábery tisícov detí následne zverejnili na internete. Využili pritom nedôslednosť ľudí, ktorí si na elektronických pestúnkach nechali prednastavené heslá. Známy je tiež prípad masívneho útoku, kedy hackeri zverejnili zábery bezpečnostných kamier z celého sveta vrátane Slovenska,“ povedal Suchý.

Aj zariadenia ako smart chladničky či kávovary môžu byť zneužité, napríklad na zber informácií a prieskum pre sofistikovanejší útok založený na cielenom phishingu. "Zariadenia môžu byť tiež zneužité na ťažbu kryptomien a exponenciálne zvyšovať majiteľovi účet za elektrinu. IoT zariadenia sa najčastejšie zneuživajú aj ako jednoduché prostriedky DDoS útokov,” dodáva Suchý.

Ako zariadenia zabezpečiť?

„Dnes môže mať aj bežná smart televízia integrovanú kameru a mikrofón, musíme preto myslieť aj na adekvátne zabezpečenie. Celá sieť je taká bezpečná, ako jej najslabší článok,“ podotýka Suchý. Odporúča preto ľuďom, aby v prípade novej elektroniky, ktorá sa pripája na internet, v prvom rade zmenili prístupové heslá. Tie prednastavené využíva mnoho zariadení a hackeri by ich mohli ľahko získať. Dôležité je tiež nainštalovať si čo najaktuálnejšiu verziu softvéru, ktorá obsahuje všetky potrebné bezpečnostné záplaty. Netreba zabúdať ani na samotnú wifi sieť, do ktorej sa zariadenia pripájajú. Aj v tomto prípade je potrebné mať čo najkvalitnejšie heslo, aby sme ochránili prvý vstupný bod v našej inteligentnej domácnosti.

V prípadoch, ak so zariadením nie ste spokojní a chcete ho vrátiť alebo vymeniť, je užitočné taktiež myslieť na zabezpečenie svojho súkromia. „Pri vrátení alebo predaji smart elektroniky je potrebné dané zariadenie vždy vrátiť do továrenských nastavení a použiť špeciálny softvér, ktorý prepíše všetky naše citlivé dáta, ktorými zariadenie disponuje”, uzatvára odborník na kyberbezpečnosť zo spoločnosti Aliter Technologies.