Netflix prvýkrát pripustil, že môže ponúknuť lacnejšie predplatné s reklamou

Netflix prvýkrát pripustil, že môže ponúknuť lacnejšie predplatné s reklamou

Americká internetová televízia Netflix prvýkrát pripustila, že by mohla začať ponúkať aj lacnejšie predplatné podporené príjmy z reklamy. V utorok to povedal spoluriaditeľ firmy Reed Hastings. Netflix reklame na svojej streamovacej platforme dlho odolával, teraz ju ale zvažuje, aby zastavil úbytok predplatiteľov. Podľa Hastingsa dáva taká možnosť teraz zmysel. Po spustení obchodovania prepadli akcie streamovacej služby až o 39 percent, ich cena kvôli poklesu predplatiteľov klesla na úroveň z prelomu rokov 2017 a 2018.

"Kto sa zaujíma o Netflix, tak vie, že ja som bol vždy proti zložitým reklamným väzbám a že som veľkým zástancom toho, aby predplatné bolo čo najjednoduchšie," poznamenal Hastings. "A aj keď to stále preferujem, som ešte väčším zástancom toho, aby mali spotrebitelia na výber," povedal analytikom po zverejnení hospodárskych výsledkov. Netflix podľa neho vníma, že niektorým predplatiteľom reklama nevadí.

Hastings upozornil, že pokiaľ sa Netflix pre lacnejšie predplatné rozhodne, nebude to hneď, ale zrejme až za rok alebo dva. Nové predplatné podporené reklamou by mohlo Netflixu zaistiť aj solídne zisky. Firma v utorok spolu s výsledkami hospodárenia uviedla, že jej prvýkrát po viac ako desiatich rokoch ubudlo klientov. Netflix je na trhu televíznej zábavy najväčšou streamovacou službou na svete.

Čistý zisk Netflixu v prvom štvrťroku klesol o 6,4 percenta na 1,6 miliardy USD. Tržby sa takmer o desať percent zvýšili a dosiahli 7,87 miliardy USD, zaostali však za očakávaním analytikov. Akcie Netflixu v reakcii na výsledky a ďalší výhľad klesli zhruba o 25 percent.

Netflix uviedol, že čelí silnejúcej konkurencii, ktorú pre neho predstavujú novo spustené streamovacie služby od tradičných zábavných spoločností. Vplyv na celkový počet predplatiteľov má ale aj masívne zdieľanie prístupových hesiel, ďalej vysoká inflácia a pretrvávajúca invázia ruských vojsk na Ukrajinu. Netflix kvôli nej opúšťa ruský trh.

Firma odhaduje, že prístupové heslo k jej streamovacej službe zdieľa v celom svete viac ako 100 miliónov domácností, z toho vyše 30 miliónov v Spojených štátoch a Kanade. Netflix to zatiaľ toleroval, pretože bol schopný silne rásť, teraz sa ale chystá proti tejto praxi zakročiť.

Netflix ešte v roku 2016 uvádzal, že o rozsiahlom zneužívaní prístupových informácií vie, ale že proti tomu neplánuje nič robiť. Management pripúšťa, že zdieľanie hesiel možno prispelo k rýchlejšiemu rastu počtu predplatiteľov, ale vzhľadom na to, že firme začiatkom tohto roka predplatiteľov ubudlo, zmeny sú podľa serveru CNBC zrejme nevyhnutné. Žiadnu globálnu stratégiu proti zdieľaniu hesiel Netflix zatiaľ nemá, podľa serveru CNBC ale postoj firmy naznačuje, že zásadné zmeny môžu prísť už začiatkom budúceho roka.

V snahe prilákať nových zákazníkov Netflix napríklad zvýšil výdavky na nové produkty, hlavne na pôvodnú televíznu tvorbu. Aby ju mohol zaplatiť, zvýšil cenu svojej služby. Firma uviedla, že cenové zmeny jej pomáhajú zvýšiť výnosy, ale že sú za uplynulý štvrťrok z veľkej časti zodpovedné za úbytok zhruba 600.000 predplatiteľov v USA a Kanade.

Lacnejšie predplatné podporené reklamou by mohlo Netflix pomôcť udržať si tú časť zákazníkov, ktorým záleží na cene. Zároveň by to mohla byť pre Netflix nová možnosť, ako si zaistiť ďalšie príjmy.

"Je jasné, že službe Hulu to tak funguje. Robí to aj Disney a robili to tak aj v HBO," pripustil Hastings. "Myslím, že sa nedá veľmi pochybovať o tom, že to tak ide," dodal.

Okolo 16:45 SELČ akcie Netflix odpisovali okolo 36 percent na zhruba 223 dolárov.