Moskva opäť zakročila proti portálu Meduza, označila ho za nežiaducu organizáciu

Moskva opäť zakročila proti portálu Meduza, označila ho za nežiaducu organizáciu Foto: Meduza

Ruské úrady označili mediálny projekt Meduza za nežiaducu organizáciu. Meduza o tom dnes informovala na svojom webe. Ten je jedným z najpopulárnejších spravodajských portálov v Rusku, jeho redakcia ale sídli v lotyšskej Rige. Zaradenie mediálneho projektu medzi nežiaduce organizácie znamená, že za spoluprácu s ním teraz bude ruským občanom hroziť trestné stíhanie.

Organizáciám, ktoré sú označené za nežiaduce, sa tiež fakticky zakazuje pôsobenie v Rusku. Na čiernej listine nežiaducich organizácií sa predtým ocitli aj napríklad redakcie investigatívneho projektu Bellingcat alebo ruských internetových magazínov Projekt a The Insider.

Už v roku 2021 ruské úrady Meduze značne sťažili prácu, keď ju označili za takzvaného zahraničného agenta, podotklo Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda. Redakcia vtedy zostala bez inzerentov, musela sa vzdať svojich kancelárií v Rige i Moskve, znížiť výdavky a obmedziť spoluprácu s externými spolupracovníkmi. Médiá zaradené medzi zahraničných agentov musia tiež sprevádzať každé svoje oznámenie patričným upozornením a podliehajú prísnejšej úradnej kontrole.

Navyše, od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu je prístup k webu Meduzy z Ruska blokovaný a jej čitatelia musia používať službu VPN alebo iné nástroje, aby blokáciu obišli.

Zaradenie medzi nežiaduce organizácie vysvetlila ruská generálna prokuratúra tým, že Meduza údajne predstavuje "hrozbu pre základy ústavného poriadku a bezpečnosti Ruska". To je podľa Rádia Slobodná Európa formulácia, ku ktorej sa v podobných prípadoch prokuratúra často uchyľuje.

Pridanie Meduzy na zoznam nežiaducich organizácií v júli verejne požadoval zakladateľ ruskej súkromnej vojenskej Wagnerovej spoločnosti Jevgenij Prigožin, pripomenula agentúra Reuters. Vo svojom liste zaslanom ruskému generálnemu prokurátorovi web kritizoval za spôsob, akým informuje o vojne na Ukrajine.