Viac ako 250 novinárov vyzvalo Rusko, aby zanechali útoky na nezávislé médiá

Viac ako 250 novinárov vyzvalo Rusko, aby zanechali útoky na nezávislé médiá Foto: Meduza

Vyše 250 novinárov z 63 krajín vyzvalo pri príležitosti Medzinárodného dňa slobody tlače ruské úrady, aby prestali s útokmi na tri nezávislé médiá - spravodajský portál Meduza, študentský časopis Doxa a investigatívny web Važnye Istorie (Istories). Text výzvy dnes zverejnili všetky tri menované médiá.

"Apelujeme na ruskú vládu, aby plnila svoje povinnosti týkajúce sa ochrany slobody slova," napísali autori listu. Pripomenuli, že Ruská federácia v roku 1998 podpísala Dohovor o ochrane ľudských práv a základných slobôd, ktorý všetkým bez rozdielu garantuje okrem iného aj slobodu slova.

"Ruské nezávislé médiá čelia vážnym hrozbám," uviedli novinári. Podľa nich ruské úrady vyvíjajú na nezávislé médiá tlak pomocou zákonných obmedzení, pokút a trestných stíhaní. "Táto politika spôsobila, že vo svete ruskej žurnalistiky dominujú tie médiá, ktoré sú pod kontrolou štátu alebo starých priateľov (prezidenta) Vladimira Putina," píše sa v liste.

Zverejnená výzva zároveň pripomína problémy, ktorými tri vyššie menované médiá v poslednej dobe čelila. V redakcii študentského časopisu Doxa vykonala polícia v apríli raziu, domové prehliadky podnikla aj v bytoch jeho štyroch redaktorov a rodičov niektorých z nich. Štvorica tvorcov časopisu bola zadržaná a obvinená na základe článku trestného zákonníka, ktorý sa týka "zapájania maloletých do činnosti, ktorá môže byť ohrozujúca na živote". Obvinenie vychádza z videa, ktoré časopis zverejnil v januári tohto roku. Video poukazovalo na nezákonnosť vyhrážok vylúčením z univerzít adresovaných študentom, ktorí sa zúčastnili demonštrácií na podporu opozičníka Alexeja Navalného. Redaktorom časopisu teraz hrozia až tri roky odňatia slobody.

Portál Meduza, ktorého kancelária je zaregistrovaná v Lotyšsku, minulý mesiac ruské ministerstvo spravodlivosti zaradilo na zoznam takzvaných zahraničných agentov. Toto označenie, ktoré upravuje ruský zákon, server núti dodržiavať množstvo nariadení. Dnes zverejnená výzva ale uvádza, že niektoré tieto požiadavky sú nesplniteľné. Ich nedodržiavanie pritom môže viesť k vysokým pokutám, zablokovaniu webu či trestnému stíhaniu novinárov.

Byt zakladateľa investigatívneho webu Važnye Istorie Romana Anina v apríli prehľadávali pracovníci ruskej tajnej služby FSB a vyšetrovacieho výboru. Pri tejto príležitosti mu zabavili elektrotechniku, SIM karty, rôzne dokumenty a zápisníky. Anin bol potom vypočúvaný. Teraz figuruje ako svedok v trestnom konaní, ale kedykoľvek sa jeho status môže zmeniť na podozrivého či obvineného a v takom prípade by mu hrozili až štyri roky za mrežami, tvrdí dnešný list. Dôvodom domovej prehliadky u Anina je žaloba bývalej manželky šéfa štátneho ropného koncernu Rosnefť, ktorá Anina viní, že bez jej dovolenia použil fotografiu z jej instagramového účtu.