Trudeau odsúdil rozhodnutie Mety blokovať spravodajstvo a to aj v čase požiarov

Trudeau odsúdil rozhodnutie Mety blokovať spravodajstvo a to aj v čase požiarov Foto: Facebook Justin Trudeau

Kanadský premiér Justin Trudeau v súvislosti so šírením lesných požiarov odsúdil rozhodnutie prevádzkovateľa siete Facebook Mety naďalej blokovať kanadské lokálne spravodajstvo. Facebooku podľa Trudeaua záleží viac na zisku ako na bezpečí ľudí a na kvalitnej lokálnej žurnalistike, píše verejnoprávna stanica CBC.

"Teraz sme v krízovej situácii, keď sú aktuálne lokálne informácie dôležitejšie ako kedykoľvek predtým... je nepochopiteľné, že spoločnosť ako Facebook uprednostní korporátny profit pred šírením správ lokálnych médií na sociálnych sieťach, na Facebooku, kde Kanaďania trávia veľa času," poznamenal premiér.

Meta začala na svojich sociálnych sieťach Facebook a Instagram blokovať spravodajstvo pre všetkých užívateľov v Kanade v reakcii na nový kanadský zákon, ktorý má prinútiť veľké internetové spoločnosti platiť kanadským vydavateľom správ za ich obsah. Zákon zatiaľ nevstúpil do platnosti. Kanadská vláda dokončuje pravidlá, v rámci ktorých by sa internetové platformy mali vzdať časti svojich príjmov z reklamy v prospech vydavateľov správ.

Pod väčší tlak sa Meta dostala po tom, čo sa tohtoročná sezóna lesných požiarov v Kanade stala najhoršou v histórii, z domovov vyhnala desiatky tisíc ľudí a spálila územie s rozlohou 153.000 štvorcových kilometrov, teda veľké asi ako Česko a Slovensko dohromady so susednými Dolnými Rakúsmi. Vyplýva to z dát vládneho strediska pre monitorovanie požiarov (CIFFC).

Vo vyhlásení zaslanom stanici CBC News spoločnosť Meta oznámila, že svoj postoj nehodlá zmeniť, a dodala, že na svojej sieti neblokuje informácie zdieľané vládnymi orgánmi a ďalšími zdrojmi, ktoré šíria informácie o požiaroch.

"Ľudia v Kanade môžu Facebook a Instagram používať na spojenie s blízkymi a na sprístupnenie hodnoverných informácií, vrátane obsahu z vládnych úradov, záchranných zložiek a neziskových organizácií," uviedol hovorca Mety David Troya-Alvarez.

Spravodajstvo z Facebooku podľa správy Reuters Digital Institute News Report v roku 2022 získavalo asi 40 percent Kanaďanov. O rok skôr 40 percent Kanaďanov viedlo, že majú o Facebooku negatívnu mienku, súčasne však traja zo štyroch Kanaďanov tvrdili, že sociálna sieť im pomáha zostať v kontakte s blízkymi, a podľa asi polovice je sieť kľúčová pre zdieľanie informácií a má pozitívny vplyv na uplatňovanie slobody slova.