Temné uličky internetu môžu zviesť aj vaše deti. Prinášame 7 odporúčaní, na čo by ste mali dávať pozor

Temné uličky internetu môžu zviesť aj vaše deti. Prinášame 7 odporúčaní, na čo by ste mali dávať pozor Ilustr. foto: Orange

Najnovšie prieskumy z Británie a Austrálie ukazujú hrozivé čísla - viac ako polovica detí videla na internete škodlivý obsah, vrátane materiálov propagujúcich sebapoškodzovanie a samovraždu.

 Článok je súčasťou spolupráce Omediach.com a programu Beznastrah.online od Orangeu, ktorého cieľom je vzdelávať dospelých o tom, ako môžu chrániť deti a mladých pred negatívnymi dopadmi používania digitálnych médií. Program prináša užitočné informácie a rady odborníkov, bezplatnú online poradňu a rovnomennú praktickú publikáciu pre rodičov. Súčasťou programu sú aj materiály pre učiteľov.

Z prieskumov vyplýva, že len veľmi málo rodičov vie o takomto zážitku svojho dieťaťa. Deti sa obávajú problémov a nechcú prísť o internet, a tak tieto skúsenosti taja. Odborníci však varujú, že je tu riziko, že bez pomoci dospelého deti nedokážu negatívny zážitok vhodne spracovať. Naviac, nikdy nevieme, kam môže kontakt dieťaťa so škodlivým obsahom až zájsť. To, že situácia je vážna ukazuje aj tragédia 14-ročnej Molly Russelovej. Dievča si vzalo život po tom, čo videlo na internete veľké množstvo obsahu súvisiaceho so samovraždou, depresiou, sebapoškodzovaním a úzkosťou.

Škodlivý obsah môže mať rôzne podoby a aj intenzitu dopadu na deti. Deti môžu naraziť na:

- pornografický obsah
- obsah s nadávkami
- stránky, ktoré nabádajú k výtržníctvu, kriminalite, rasizmu, extrémizmu, nenávisti, poruchám stravovania alebo k samovražde
- obrázky, videá či hry, ktoré zobrazujú násilie, krutosť na ľuďoch či zvieratách
- hazardné stránky
- nemoderované četovacie miestnosti, kde nikto nedohliada na obsah
- sexistické stránky, ktoré zobrazujú ženy v tradičných rolách a nerešpektujú dnešné hodnoty a očakávania

V praxi to môže vyzerať tak, že váš syn sa zo zvedavosti pridá k miliónom mladých chlapcov, ktorí sledujú bývalého kickboxera Andrewa Tatea. Ten radil chlapcom, ako zaobchádzať so ženami - radil im ako „dobré praktiky“ fackanie, škrtenie aj znásilňovanie. Jeho popularita bola obrovská, hoci jeho správanie označovali za hrozbu pre mladých mužov, nakoľko ich radikalizoval smerom k extrémizmu, mizogýnii, rasizmu a homofóbii. Jeho účet zablokovali až keď mal 4,7 milióna sledovateľov na Instagrame a 12,7 miliardy zhliadnutí videí na youtube.

Odporúčame aj: Deti posadnuté Tik Tokom. Prečo pre nich môže byť nebezpečný?

7 odporúčaní, čo robiť, ak je vaše dieťa vystavené škodlivému obsahu

1. Upokojte svoje emócie - o takejto situácii sa môžete dozvedieť tak, že sa vám s tým dieťa prizná, prezriete si jeho históriu v prehliadači alebo to uvidíte na vlastné oči. Nech sa to už stane akokoľvek, dôležité je zachovať si chladnú hlavu a nereagovať prehnane. V opačnom prípade môže viesť k pocitom hanby a strate dôvery voči vám. Prvotný šok radšej v pokoji predýchajte a až potom s dieťaťom otvorte rozhovor. Je dôležité, aby dieťa vedelo, že nie je zlým človekom, keď nevhodný obsah sledovalo. Povedzte mu, že takýto obsah môže vytvoriť nesprávne presvedčenia o svete a negatívne ovplyvniť jeho život.

2. Pýtajte sa dieťaťa, čo zažilo - pýtajte sa, s akým obsahom sa stretlo a aké pocity to v ňom vyvolalo. Uistite ho, že naučiť sa bezpečne pohybovať v online priestore je celoživotná cesta a chyby sú súčasťou učenia. Povedzte mu, že ho chcete podporiť, aby využívalo internet bezpečnejšie a prospešnejšie pre život.

3. Nechajte dieťa, nech vám kladie otázky - opýtajte sa, či má nejaké otázky vzhľadom na to, čo videlo. Ak budete otvorení takýmto otázkam aj na citlivé témy, pomôžete mu ľahšie hovoriť o svojich obavách. Ak samo nevie, ako začať, spýtajte sa napríklad: „Bolo to niečo, čo ťa rozrušilo alebo šokovalo? Alebo cítil si sa nepríjemne?“

4. Stanovte si nové hranice - po tom, čo ste pomohli dieťaťu spracovať negatívnu skúsenosť, stanovte si nové hranice, ktoré udržia vaše dieťa v bezpečí.

5. Vyhodnoťte okolnosti - začnite tým, za akých okolností sa dieťa so škodlivým obsahom stretlo. Pýtajte sa pri tom napríklad otázky: S kým bolo? Čo robilo pred tým, ako narazilo na nevhodný obsah? Aké zariadenie používalo? Ak sa zamyslíte nad tým, čo viedlo k vystaveniu dieťaťa nevhodnému obsahu, dokážete identifikovať nedostatky, ktoré pri používaní technológií máte.

6. Urobte si plán - medzi takéto úpravy môže patriť aj to, že technológia, ktorú dieťa používa, je veku primeraná, že dieťa netrávi pred obrazovkami priveľa času. Že používate vhodné rodičovské aplikácie.

7. Dajte dieťaťu rady - nakoniec dajte dieťaťu aj vaše poučenie, na aký nevhodný obsah na internete môže naraziť a ako sa správať, ak sa s ním stretne.