BBC sa chystá vytvoriť vlastný model AI s využitím svojich databáz textov

BBC sa chystá vytvoriť vlastný model AI s využitím svojich databáz textov Ilustr. foto: Eset

Britská verejnoprávna stanica BBC sa chystá vytvoriť vlastný model umelej inteligencie (AI) s využitím svojich databáz textov. V reakcii na článok denníka Financial Times (FT) to podľa agentúry Reuters potvrdil hovorca BBC.

Jeden z manažérov verejnoprávneho média na začiatku tohto mesiaca oznámil parlamentnému výboru, že sa organizácia zaoberá generatívnou AI ako nástrojom, ktorým chce podporiť svoju produkciu. BBC podľa neho posudzuje dohodu o tréningu modelu.

Denník FT vo štvrtok s odvolaním sa na zdroje napísal, že BBC vedie rokovania s technologickými firmami o predaji prístupu do svojich archívov, ktoré by potom mohli byť využité na trénovanie modelov AI.

"BBC nemá dohodu so žiadnou organizáciou o využívaní svojho archívu na trénovanie veľkých jazykových modelov, ktoré poháňajú generatívne nástroje umelej inteligencie pre komerčné využitie," reagoval na správu hovorca spoločnosti. Potvrdil však, že BBC skúma možnosť vývoja veľkého jazykového modelu (LLM) s využitím textového obsahu.

"Skúmame pritom širokú škálu otázok, ako je potenciálne skreslenie v rámci takýchto modelov, a ako by ich BBC mohla buď v spolupráci, alebo sama riešiť," povedal.

Lukratívnu dohodu ohľadom využívania databázy textov so spoločnosťou OpenAI, ktorá na trh uviedla ChatGPT, uzavrela napríklad skupina Axel Springer alebo denník Le Monde, pripomína FT.

BBC už s AI v spravodajstve experimentuje. Podľa zavedeného štandardu však musí všetko publikované prejsť ľudskou kontrolou. Umelá inteligencia môže napríklad navrhnúť titulok, ale vybrať ho musí novinár alebo editor.