Agentúra Bloomberg vydala správu o výmene väzňov predčasne

Agentúra Bloomberg vydala správu o výmene väzňov predčasne

Správa agentúry Bloomberg o výmene väzňov medzi Ruskom a Bieloruskom a západnými krajinami z minulého týždňa vyšla predčasne a mohla túto rozsiahlu a bezprecedentnú akciu ohroziť. V memorande rozoslanom zamestnancom agentúry, ktorá o výmene informovala ako jedna z prvých, to uviedol jej šéfredaktor John Micklethwait. Bloomberg kvôli tomu okolnosti vedúce k vydaniu správy prešetril a následne prijal disciplinárne opatrenia, napísali americké médiá.

Prvú správu o výmene väzňov, o ktorej sa v tom čase už niekoľko dní špekulovalo, Bloomberg zverejnil minulý týždeň vo štvrtok o 07:41 washingtonského času (13:41 SELČ). Väzni v tom čase ale iba mierili do Ankary na miesto výmeny, napísal server New York Magazine.

Biely dom to ráno o výmene podľa zdrojov stanice CNN informoval vybrané redakcie, na spravodajstvo ale uvalil embargo. Potom, čo Bloomberg správu zverejnil, zavolali predstavitelia Bieleho domu do redakcie s požiadavkou na stiahnutie článku, pretože väzni ešte neboli prepustení. To agentúra odmietla urobiť, čo Biely dom prijal s frustráciou, píše CNN.

Pôvodnú správu vo štvrtok ráno tiež vyzdvihol novinár Bloomberg na platforme X, kde ju označil za jednu z "najväčších pôct" v jeho kariére. Neskôr príspevok zmazal a zverejnená správa bola aktualizovaná s poznámkou, že väzni ešte nie sú na slobode.

"Skoršia verzia tohto príbehu bola opravená tak, aby odrážala, že Američania ešte neboli prepustení," bolo v poznámke redakcie doplnenej o 08:59 washingtonského času (14:59 SELČ).

Štvrtková výmena je označovaná za najväčšiu medzi Moskvou a Západom od konca studenej vojny. Jej súčasťou bolo 24 väznených a dve deti. Do Ruska sa okrem iného vrátil v Nemecku usvedčený vrah a dôstojník ruskej tajnej služby FSB Vadim Krasikov. Z Ruska potom do Nemecka zamierilo 13 ľudí vrátane odporcov ruského režimu Iľju Jašina, Olega Orlova a Vladimíra Kara-Murzu, do Spojených štátov zamierili traja ľudia. Medzi nimi bol aj reportér denníka The Wall Street Journal (WSJ) Evan Gershkovich.

Spravodajské organizácie, píše CNN, sa dohodli, že správu o prepustení väzňov nebudú vydávať, kým nebude výmena dokončená, aby neohrozili jej priebeh. WSJ, ktorý s ohľadom na svojho novinára väzneného v Rusku pripravoval podrobnú správu, mal na letisku v Ankare vlastného reportéra.

"Na mieste bol doslova (reportér) Yaroslav Trofimov s ďalekohľadom, ktorý čakal, kým uvidí Evana vystupovať z lietadla. Zverejnili sme to, akonáhle sa tak stalo," napísal New York Magazine s odkazom na nemenovaného člena redakcie WSJ.

Spravodajstvo Bloombergu "mohlo ohroziť dojednanú výmenu, ktorá (väzňov) oslobodila", uviedol Micklethwait. "Aj keď naša správa nakoniec našťastie nič nezmenila, išlo o jasné porušenie redakčných štandardov, ktoré z nás robia celosvetovo dôveryhodnú redakciu," píše sa v memorande.