Denník N zverejnil zoznam 50 falošných diskutérov podporujúcich Smer

Denník N zverejnil zoznam 50 falošných diskutérov podporujúcich Smer Ilustr.foto

Ako spoznáte falošného diskutéra?

 


Redaktor Denníka N Filip Struhárik dôkladne sledoval diskutérov, ktorý prispievajú pod články a zostavil zoznam falošných diskutérov, ktorí diskutujú v prospech Smeru.

 

„Od vlaňajšieho leta začala na Facebooku vznikať nová skupina falošných účtov, ktorí v internetových diskusiách obhajujú stranu Smer a jej predstaviteľov. Denník N zmapoval už viac ako 50 aktívnych kont, ktoré vystupujú pod vymyslenými menami a ukradnutými fotkami," píše na blogu.

Denník N zverejnil zoznam falošných diskutérov v tabuľke. Niekoľko hodín po zverejnení zoznamu, viaceré kontá na Facebooku zmizli. Pri pohľade na tie, ktoré ostali, je možné na nich nájsť viacero spoločných znakov. Majú neosobné často cudzie profilové fotografie, ich profily na Facebooku majú len niekoľko mesiacov alebo týždňov, mnohí zdieľajú články anonymných blogerov z webu Pravdy.

„Falošní diskutéri majú medzi priateľmi viacerých politikov, predstaviteľov Smeru, členov mládežníckej organizácie Mladí sociálni demokrati. Ich priateľom je aj Jozef Augustín, jeden zo skupiny falošných diskutérov, ktorí začali na webe obhajovať Smer už v roku 2010. Vtedy ešte vystupoval pod fotkou talianskeho futbalového trénera Fulvia Pea. Po tom, čo na prípad upozornil magazín MONO, fotku zmenil," píše Struhárik.

Zoznam falošných diskutérov aktívnych v období január-február 2016

Falošní diskutéri sú aktívni aj na Facebooku a pod článkami aj iných médií. Registrujeme ich aj v diskusiách na facebooku stránky Omédiách.com. Spája ich húževnatosť a pravidelnosť. Stane sa, že ak ich v diskusii ostatní vysmejú alebo odhalia, svoje príspevky zmažú. Mnohí sa už poučili z predchádzajúcich odhalení a ako profilové fotografie používajú rôzne naskenované fotky zo starých albumov. Jednu fotografiu dokážu obmeniť na desiatky verzií - na každej ostáva rovnaká tvár. Alebo ako profilové fotografie používajú fotky z online katalógov tapiet.


Ako poznáme falošných diskutérov?

Struhárik odsledoval toto: Ich účty vznikajú zväčša naraz v jednom čase. Vystupujú pod vymyslenými menami, majú ukradnuté fotky z internetu. Kamošia sa najmä s ľuďmi, ktorí schvália každú žiadosť o priateľstvo, a to bez ohľadu na to, či danú osobu skutočne poznajú. Sú často priateľmi medzi sebou. Neraz falošné účty zdieľajú v tie isté dni (hodiny) tie isté články a videá. Nik im ich ale nelajkuje, nik ich nekomentuje, len občas si navzájom vymenia páčiky.

Falošných diskutérov majú aj iné strany - napríklad strana Sieť.