Facebook oznámil uzavretie množstva falošných účtov a stránok

Facebook oznámil uzavretie množstva falošných účtov a stránok Ilustr.foto: FB

Internetový gigant Facebook v prvom štvrťroku tohto roka celosvetovo zrušil mnoho falošných užívateľských účtov a celkom osem koordinovaných sietí s pôvodom napríklad v Severnom Macedónsku, Kosove či v Rusku.

 

Spoločnosť o tom informovala Európsku komisiu v pravidelnej správe, v ktorej sumarizuje, ako doteraz postupovala v boji s dezinformáciami na svojej internetovej platforme.

O svojom prístupe k problému, ktorý v únii nadobúda na dôležitosti mesiac pred voľbami do Európskeho parlamentu, informujú tiež Twitter a Google. Veľké internetové platformy vlani v októbri pristúpili k dobrovoľnému kódexu, ktorý má v Európe zabezpečiť v prvom rade transparentnosť digitálnych volebných kampaní.

Politická reklama na sieťach a platformách prevádzkovaných veľkými firmami by napríklad mala byť jasným spôsobom rozpoznateľná a nemala by byť zavádzajúca - napríklad ohľadom toho, kto reklamné oznámenie zaplatil. Spoločnosti majú mať tiež jasne dané a zrozumiteľné postupy na identifikáciu a rušenie falošných účtov, často využívaných k šíreniu dezinformácií či takzvaných "fake news".

Postup veľkých internetových firiem dnes uvítali v spoločnom vyhlásení komisári pre bezpečnostnú úniu: Julian King, podpredseda komisie pre digitálnu jednotný trh Andrus Ansip, komisárka pre digitálne hospodárstvo Marija Gabrielová a tiež komisárka pre spravodlivosť Věra Jourová.

Zdôraznili ale tiež, že sú potrebné ďalšie technické zlepšenia a tiež to, aby firmy umožnili zdieľanie svojej metodológie a informácií o falošných účtoch. Umožnilo by to expertom tretích strán a výskumníkom, aby mohli situáciu nezávisle posúdiť. Je podľa nich zároveň poľutovaniahodné, že Google a Twitter ešte neoznámili posun okolo transparentnosti reklám pre konkrétne problémy, ktoré môžu byť významnou súčasťou predvolebných diskusií.

Bezpečnostný šéf Facebooku Nathaniel Gleicher na konci marca uvádzal, že spoločnosť v rámci zásahu proti sieťam "koordinovaného neautentické správania" súvisiacim s Ruskom, Kosovom, Severným Macedónskom a Iránom odstránila celkom 2632 stránok, skupín a užívateľských účtov. "Medzi skupinami týchto aktivít sme nenašli väzby, ale používali podobnú taktiku vytváranie sietí používateľských účtov sa zavádzajúcimi údajmi ohľadne toho, o koho ide a čo robia," uviedol vo vyhlásení.

Okolo tisícky stránok, skupín a účtov malo spojenie s Ruskou federáciou, na ktorej aktivity v súvislosti s pokusmi ovplyvniť voľby upozorňujú opakovane západné krajiny aj inštitúcie EÚ. Stránky sledovalo približne 50.000 užívateľov, do skupín sa zapojilo okolo 1,7 milióna účtov. Podľa Gleichera väčšina týchto ruských aktivít v zásade publikovala spam, teda nevyžiadané obchodné oznámenia.

"Malý počet z nich sa venoval novinkám z Ukrajiny a politiky vrátane pokračujúceho konfliktu na východe krajiny, miestnej a regionálnej politike, ukrajinskému patriotizmu, utečeneckým otázkam, ukrajinskej armáde, situácii na Kryme a korupcii," uviedol Facebook. Cez víkend skončilo na Ukrajine druhé kolo prezidentských volieb.