Nemecký minister kritizuje Facebook, že nemaže xenofóbne príspevky

Nemecký minister kritizuje Facebook, že nemaže xenofóbne príspevky

Sociálna sieť Facebook nevystupuje dostatočne tvrdo voči užívateľom, ktorí na nej šíria nenávisť voči utečencom. Tvrdí to nemecký minister spravodlivosti Heiko Maas, ktorý sa kvôli záležitosti obrátil aj na vedenie európskej divízie Facebooku a chce s ním jednať o nápravu situácie. Informoval o tom berlínsky denník Tagesspiegel.

Podľa Maasa sa Facebook sám zaviazal odstraňovať príspevky, v ktorých sa útočí na rasu, národnosť alebo náboženskú príslušnosť. "Zdá sa však, že tieto štandardy nie sú prakticky presadzované, hoci podobné vyjadrenie pravidelne napĺňajú podstatu trestného činu hanobenia rasy alebo národa," citoval Tagesspiegel z listu, ktorý minister poslal vedeniu Facebooku.

Maas tiež obvinil Facebook, že pri mazaní príspevkov uplatňuje dvojaký meter. Sociálna sieť automaticky odstraňuje všetky príspevky, na ktorých sa objavia nahí ľudia, rasistické a xenofóbne príspevky ale podľa ministra aj napriek upozorneniu iných užívateľov zostávajú na Facebooku dostupné.

Maas zdôraznil, že mu nejde o obmedzovanie slobody vyjadrenie. "Internet ale nie je priestor, v ktorom neplatí žiadne právo, kde sa môžu nekontrolovane šíriť rasistické heslá a trestne postihnuteľné vyjadrenia. Nie je možné tolerovať užívateľov internetu, ktorí propagujú xenofóbiu a rasizmus, to je zle pochopený princíp tolerancie," povedal Maas.

Minister požiadal zástupcu Facebooku o schôdzku, na ktorej by sa chcel dohodnúť na možnostiach riešenia situácie. Stretnutie by sa podľa neho mohlo uskutočniť v polovici septembra.

Nemecko tento rok očakáva až 800.000 žiadateľov o azyl, štyrikrát viac ako v roku 2014. Mimoriadna utečenecká vlna vyvolala napätie v nemeckej spoločnosti, viacero ubytovní pre utečencov sa stalo terčom podpaľačských útokov. Podľa nemeckej kontrarozviedky sa situáciu okolo utečencov snažia zneužívať aj pravicoví extrémisti na šírenie vlastnej propagandy, hrozia vraj aj fyzické útoky na jednotlivcov.