Šimkovičová odvolala Drličku z postu šéfa SND, ráno k nemu domov poslala úradníčku

Šimkovičová odvolala Drličku z postu šéfa SND, ráno k nemu domov poslala úradníčku Foto: Jozef Barinka SND

Ministerka Šimkovičová odvolala z funkcie generálneho riaditeľa SND Mateja Drličku. Dôvody ministerstvo kultúry zatiaľ nekomunikovalo. Odvolanie potvrdila vo vyhlásení SND.

Generálny riaditeľ SND Matej Drlička bol 6. augusta 2024 odvolaný zo svojej funkcie. Odvolanie prišlo v strede divadelných prázdnin po rekordne úspešnej 104. divadelnej sezóne SND, keď sa divadlo tešilo mimoriadnej diváckej priazni a je finančne zastabilizované. Zároveň prišlo bezprostredne potom, čo Matejovi Drličkovi udelila francúzska ministerka kultúry Rachida Dati vyznamenanie Rytier Rádu umenia a literatúry, informuje divadlo.

Matej Drlička sa ako generálny riaditeľ SND opakovane snažil stretnúť s ministerkou kultúry, no od jej nástupu do čela rezortu, ho Šimkovičová ani raz neprijala. Jeho odvolanie prebehlo tak, že ministerská úradníčka v sprievode dvoch ochrankárov navštívila Mateja Drličku v ranných hodinách v jeho domácnosti a doručila mu odvolací dekrét bez udania akýchkoľvek dôvodov jeho odvolania.

Odvolanie prichádza tri mesiace po tom, ako Šimkovičová neuniesla ironickú poznámku na svoju adresu. Herec Ľuboš Kostelný počas hry "Sme v pohode" spomenul meno ministerky. V inscenácii, ktorá je o queer ľuďoch, hral Kostelný homosexuála. Šimkovičová sa roky netají svojimi netolerantnými a urážlivými homofóbnymi názormi. Práve kvôli ním sa s ňou v minulosti rozlúčili v televízii Markíza a takmer s nimi vyhrala titul Homofób roka. Šimkovičová si následne Kostelného a Drličku chcela predvolať na koberček.

Podrobnosti: Šimkovičová v spore s Kostelným je obeťou vlastného nekultúrneho nastavenia

Odvolanie prichádza pár dní po tom, ako Matej Drlička získal od francúzskeho ministerstva kultúry prestížne vyznamenanie Rytier Rádu umenia a literatúry. Významné ocenenie mu udelila francúzska ministerka kultúry. Oficiálny akt prevzatia vyznamenaní sa bude konať na jeseň.

Matej Drlička vedie Slovenské národné divadlo s polročnou prestávkou od roku 2021. Ako manažér v oblasti umeleckého priemyslu pôsobí dvadsať rokov.

Manažment SND doteraz nepozná dôvody vedúce k odvolaniu Mateja Drličku. Rovnako nie je známe, kto bude dočasne poverený generálny riaditeľ SND.

"Slovenská kultúra dnes dostala ďalšiu ranu. Martina Šimkovičová pokračuje v jej devastovaní, keď zosadila z funkcie generálneho riaditeľa SND Mateja Drličku. Opäť tak dokázala, že si chce celý sektor prispôsobiť na vlastný obraz a nemá najmenšiu úctu k ľuďom, ktorí kultúre rozumejú a celý život sa jej venujú.," reagovala na odvolanie opozičná SaS. Šimkovičová podľa strany Sloboda a Solidarita (SaS) každým dňom zlyháva a ukazuje, že je v kultúre úplne stratená.

Aktualizácia: Stanovisko Martiny Šimkovičovej k odvolaniu Mateja Drličku z postu generálneho riaditeľa SND