Zlatý středník pozná víťazov

Zlatý středník pozná víťazov Foto: Zlaty středník

Ceny Zlatý středník si odnáša Česká televízia či L'Oréal, agentúrou roka je opäť Svengali. PR Klub oznámil premenovanie na Asociáciu strategickej komunikácie a vzťahov s verejnosťou.

Ceny odborovej súťaže Zlatý středník, ktorý už 22 rokov oceňuje najlepšie komunikačné projekty a firemné médiá posledné roky už aj na Slovesku, poznajú svojich víťazov. Odborné poroty zložené z odborníkov na komunikáciu aj novinárov udelili ocenenie celkom v 34 kategóriách.

Trofej Grand Prix pre najlepšiu agentúru si odniesol už druhýkrát v rade tím Svengali Communications. Ocenenie Projekt roka získala Česká televízia za kampaň Máme Zmysel pre tumor. Novinkou galavečera bola piata cena Grand Prix Meranie efektivity, ktorú získali La Roche-Posay - L'Oréal Group v spolupráci s Good Game za projekt Effaclar Speed ​​Run.

Titul Osobnosť PR prevzal Radek Vítek z agentúry MSL Czech Republic, Talentom roka sa stal Milan Říský zo Študijnej a vedeckej knižnice Plzenského kraja. Slávnostný galavečer, ktorý sa každoročne organizuje pod taktovkou PR Klubu, sa konal v pražskom Empire Hall v Slovanskom dome vo štvrtok 12. septembra 2024. PR Klub tu zároveň oficiálne oznámil zmenu svojho názvu na Asociáciu strategickej komunikácie a vzťahov s verejnosťou a bude novo používať skratku ASCOPA.

Víťazi Zlatého středníka

Súčasťou galavečera súťaže Zlatý středník je každý rok tiež odovzdanie ocenenia Grand Prix tým najlepším v odbore a to v kategóriách Osobnosť PR, Talent, Projekt roka, Najlepšia agentúra a novo aj Meranie efektivity.

Ocenenie Osobnosť PR získal v tomto roku Radek Vítek, ktorý sa oblasti public relations venuje už 32 rokov. V súčasnosti pôsobí ako Head of Brand Reputation v agentúre MSL Czech Republic. Podieľa sa na komunikačných kampaniach, ktoré aj v tomto roku získali uznanie od porôt súťaže Zlatý středník. Takmer desať rokov viedol agentúru GCI Praha zo skupiny Grey a vyše osem rokov pôsobil v pražskej pobočke Ogilvy Public Relations na pozícii Managing Director. Prednáša v rámci odborných a univerzitných kurzov a pôsobí v porotách odborových súťaží.

Cenu Grand Prix Talent tohtoročnej Zlatej bodkočiarky prevzal Milan Říský. Bývalý novinár, súčasný uznávaný fotograf, ale predovšetkým vedúci oddelenia PR a marketingu v Študijnej a vedeckej knižnici Plzeňského kraja rúca nielen zažité klišé o knihovníkoch a knihomoľoch, ale najmä o tom, ktoré témy patria do komunikácie knižníc. Stojí za projektom true crime cyklu Plzenské zločiny, ktorý pravidelne plnil študijnú halu knižnice. Známe miestne kriminálne prípady predstavovali verejnosti dvaja vyšetrovatelia a pútavým spôsobom približovali svoju každodennú prácu. Výsledkom bola nielen zaplnená knižnica, ale aj obrovský dosah na sociálnych sieťach, pokrytie najmä v regionálnych médiách a vydaná kniha true crime stories kriminalistu Františka Müllera.

Projektom roka sa stala kampaň Českej televízie k nedeľnému televíznemu prime time seriálu „Zmysel pre tumor“. Seriál doprevádzala intenzívna preventívna osveta k problematike onkologických ochorení. Zahŕňala spotové kampane neziskových organizácií, podcastovú sériu, edukačné videá, komunikáciu na sociálnych sieťach, spravodajské a redakčné vstupy aj špeciálny merch.

Ocenenie Najlepšia agentúra získal už druhýkrát v rade tím Svengali Communications. Za ich prácu hovoria takmer štyri desiatky ocenení za posledných tri roky, vrátane svetového prvenstva na World Public Relations and Communication Awards aj práve aktuálne obhájený titul pre Agentúru roka.

Cena Grand Prix Meranie efektivity bola udelená projektu „Effaclar Speed ​​Run“ od La Roche-Posay – L'Oréal Group v spolupráci s agentúrou Good Game.

Projekty hodnotilo celkom 18 porôt zložených zo 124 profesionálov z jednotlivých oblastí, ktoré sú súčasťou odboru public relations, marketingu a audiovizuálnej tvorby.

PR Klub sa mení na ASCOPA

Tohtoročný ročník bol zároveň posledný, ktorý sa konal pod hlavičkou PR Klubu. Najväčšie české združenie profesionálov v oblasti komunikácie rozhodlo o rebrandingu a novo ponesie názov Asociácia strategickej komunikácie a vzťahov s verejnosťou - ASCOPA (Association of Strategic Communication and Public Affairs). Vyjadruje tým posun smerom, ktorý lepšie zodpovedá zameraniu organizácie i šírkej členskej základne. S tým sa spája aj úloha, ktorú chce ASCOPA zastávať pri reprezentácii odboru PR a public affairs, jeho ďalšom rozvoji a kultivácii, a zdôrazňovaní jeho strategickej role pre manažment firiem, rovnako ako pre vedenie verejných a neziskových organizácií.
„Zmenou PR Klubu na ASCOPA zjednocujeme názov organizácie s tým, čo v skutočnosti robíme a čím sme. „Klubovosť“ už nereflektovala ani naše aktivity, ani potreby odboru a našich členov. Združujeme, vzdelávame, inšpirujeme a podporujeme svojich členov. Budujeme reputáciu odboru, pomáhame zvyšovať jeho štandardy a vysvetľujeme jeho prínosy a hodnotu. Naším cieľom je ďalej posilňovať vnímanie public relations ako komplexného komunikačného odboru, ktorý je neoddeliteľnou súčasťou najvyššieho manažmentu a jeho rozhodovania,“ hovorí Pavel Vlček, predseda Výkonného výboru.