Jednorázové igelitky možno onedlho v obchodoch zadarmo nenájdete

Jednorázové igelitky možno onedlho v obchodoch zadarmo nenájdete EK SR

Každý Európan spotrebuje ročne približne 200 plastových tašiek, z ktorých drvivá väčšina poputuje do odpadu hneď po svojom prvom a zároveň poslednom použití. Na Slovensku je to omnoho viac.

 


V mnohých krajinách nákup s jednorázovou igelitkou je už dávno minulosťou. Vo Fínku, Dánsku ich už takmer vôbec nepoužívajú. Minimálne ich majú aj v Luxembursku, Írsku či Rakúsku.

 

Naopak Slovensko stále patrí medzi krajiny, kde tašky na viacnásobné použitie sú v menšine oproti jednorázovým igelitkám.


Častice, ktoré igelitky obsahujú, sa dostávajú do vôd a následne aj do potravinového reťazca. EÚ sa chystá obmedziť ich používanie. O novej právnej úprave sa má rozhodnúť v najbližších dňoch.
Podľa nových pravidiel si budú môcť členské krajiny vybrať z dvoch možností.

• Znížiť ročnú spotrebu ľahkých plastových tašiek na osobu na 90 kusov do roku 2019 a na 40 kusov do roku 2025.
• Do roku 2018 skoncovať v obchodoch a supermarketoch s rozdávaním igelitiek zadarmo.

V EÚ skončí v odpade každoročne približne 8 miliárd plastových tašiek. Vyhodené igelitky potom znečisťujú životné prostredie, vrátane morí, kde si ich ryby často mýlia s potravou. Vyhodené igelitky na tak dostávajú do nášho potravinového reťazca.
Oceánske prúdy zanášajú tony plastového odpadu ďaleko na otvorené more, kde sa z neho stávajú obrovské plastové ostrovy. Najväčší z nich sa nachádza v Tichom oceáne.