Reklama na alkohol cieli v on-line prostredí na mladých ľudí, varuje štúdia WHO

Reklama na alkohol cieli v on-line prostredí na mladých ľudí, varuje štúdia WHO Zdroj: The Great Gatsby

Reklama výrobcov alkoholu sa v on-line prostredí čoraz častejšie zameriava na mladých ľudí a je schopná obchádzať reguláciu, ktorá sa v súvislosti s problematickým marketingom uplatňuje na úrovni štátov. Vyplýva to z najnovšej štúdie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

WHO vyzvala vlády, aby spolupracovali a tento jav zastavili rovnako, ako predtým medzinárodná spolupráca pomohla výrazne znížiť spotrebu tabakových výrobkov tým, že sa obmedzili miesta ich predaja aj reklama na ne, uviedla agentúra DPA.

Podľa odhadov WHO zomrú na svete každý rok tri milióny ľudí v súvislosti s pitím alkoholu, čo predstavuje päť percent všetkých úmrtí. Tento podiel je obzvlášť vysoký vo vekovej skupine 20 až 39 rokov, v ktorej s alkoholom súvisí dokonca cez 13 percent úmrtí. Lepšie chránení by mali byť predovšetkým neplnoletí. Zo štúdií vyplýva, že ak začnú piť alkohol v ranom veku, existuje vysoké riziko, že tak budú robiť aj v dospelosti.

"Napriek jasným zdravotným rizikám je kontrola marketingu spojeného s alkoholom oveľa slabšia ako u iných psychotropných látok. Lepšia, dobre vymáhaná a dôslednejšia regulácia alkoholového marketingu by zachránila či zlepšila životy mladých ľudí na celom svete," uviedol šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Mladá populácia je terčom on-line marketingu výrobcov alkoholu predovšetkým v Afrike a Južnej Amerike. Producenti tu využívajú možnosti, ktoré im poskytuje analýza správania ľudí na internete. Niektoré spoločnosti napríklad inzerujú rovnaký výrobok s rôznymi sloganmi: Ľuďom s konzervatívnymi názormi sa zobrazujú reklamy so zameraním na tradičné hodnoty, naopak ľuďom, ktorí radi skúšajú niečo nové, sa zobrazujú reklamy zdôrazňujúce inovácie.

Alkoholové firmy sa tiež čoraz častejšie zameriavajú na súťaže v počítačových hrách, ktoré nepoznajú štátne hranice. Vďaka streamovacím službám sa taktiež celosvetovo rýchlo šíri umiestňovanie produktov vo filmoch či seriáloch. Podľa jednej štúdie bol alkohol obsiahnutý takmer v polovici zo 100 komerčne najúspešnejších amerických filmov v rokoch 1996 až 2015.