V minulom roku televízie odvysielali 5500 hodín reklamy

V minulom roku televízie odvysielali 5500 hodín reklamy

Ak by si ich mal slovenský divák všetky pozrieť, trvalo by mu to 233 a pol dňa.

 


„Slovenské televízne stanice odvysielali v roku 2013 viac ako 883 tisíc spotov v celkovej dĺžke 5 532 hodín. Je to o 16 percent viac času ako rok predtým," oznámila agentúra TNS Slovakia, ktorá monitoruje náklady na reklamu.

 

K tomuto výsledku prispelo aj spustenie nových TV staníc Fooor a WAU v priebehu roka 2013, ktoré samotné odvysielali 462 hodín reklamy. Ak neberieme do úvahy reklamu na novovzniknutých staniciach Fooor a WAU, odvysielali existujúce stanice v porovnaní s predošlým rokom o 300 hodín reklamy viac (nárast 6 percent).

Podľa monitoringu TNS Slovakia preinvestovali zadávatelia v televíziách v roku 2013 viac ako 709 mil. eur. Objem reklamných výdavkov sa tak medziročne zvýšil o 12 percent. Tento údaj vychádza z oficiálnych cien a nezohľadňuje žiadne zľavy, bartre či bonusy.

Reklamné rekordy:

  • Najviac spotov odvysielali televízie v stredu 27. novembra, spolu 3 663 spotov. V tento deň v prime time vysielala Jednotka zápas Ligy majstrov Bayer Leverkusen – Manchester United, Markíza Modré z neba a JOJ Panelák.
  • Najviac reklám v jednom bloku – 30 spotov v celkovej dĺžke 12 minút - odvysielala JOJ v nedeľu 31. marca večer o 22:24 počas filmu Avatar.
  • Najviac divákov si pozrelo 20 sekundový spot Orange odvysielaný na Jednotke 12. mája o 20:21 počas druhej tretiny zápasu Slovensko – Rusko na MS v ľadovom hokeji.
  • Najdrahší spot uplynulého roka odvysielala JOJ v nedeľu 13. októbra počas show Československo má talent o 21:53. Bol to 45 sekundový' spot na Nissan Note.

Poradie staníc podľa odvysielaného reklamného času (údaj je súčtom stopáží odvysielaných reklamných spotov a sponzorských odkazov)



Najviac peňazí sa investovalo do reklamy bánk a bankových produktov (vrátane stavebných sporiteľní). O priečku nižšie sú služby mobilných operátorov. Na treťom mieste sú lieky.