Vladimír Bilčík vyzýva riaditeľa RTVS, aby odvolal šéfa spravodajstva za opakované šírenie dezinformácií v správach RTVS

Ta posledné 2 mesiace, naposledy včera, sa v spravodajstve RTVS udiali incidenty, v ktorých sa osoby pevne spojené s dezinformačnou scénou alebo priamo dezinformácie šírené nedemokratickými režimami dostali do spravodajstva verejnoprávneho média. Keďže RTVS verejnosti nekomunikovala ospravedlnenie sa za svoje početné zlyhania v ostatnom čase ani spôsob nápravy tohto stavu, europoslanec Vladimír Bilčík (SPOLU/EPP), ktorý sa venuje boju s dezinformáciami, verejne vyzýva riaditeľa RTVS Jaroslava Rezníka na odvolanie riaditeľa Sekcie spravodajstva a publicistiky RTVS Vahrama Chuguryana, ktorý nesie priamu zodpovednosť za kvalitu a personalistiku v spravodajstve RTVS.

Europoslanec Vladimír Bilčík, ktorý je hovorcom európskych ľudovcov v Osobitnom výbore pre zahraničné zasahovanie do všetkých demokratických procesov v Európskej únii vrátane dezinformácií (INGE), je šokovaný neprofesionalitou a pochybeniami vo verejnoprávnom spravodajstve v tak citlivom čase, keď kremeľská propaganda pracuje na plné obrátky a médiá by mali byť obzvlášť obozretné. “Som šokovaný tým, že dezinformácie a známi dezinformátori dostávajú priestor vo verejnoprávnom spravodajstve v čase, keď nášho nášho suseda Ukrajinu napadol agresívny diktátor s pomocou svojej dezinformačnej mašinérie a mimoriadne zasadá Bezpečnostná rada SR. Naša krajina si nemôže sama podrážať nohy tým, že prenechá vysvetľovanie kľúčových okolností konfliktu na Ukrajine kremeľským ideológom, alebo dokonca priamo nechá ľudí z dezinformačných médií vyrábať spravodajské príspevky,” vysvetľuje Bilčík svoju motiváciu pre výzvu na odvolanie šéfa spravodajstva RTVS.

Vo včerajších Správach a komentároch vystúpil aj Ján Čarnogurský, ktorý založil a dnes je čestným členom Slovensko-ruskej spoločnosti, ktorá z ruštiny prekladá najhoršie hoaxy z kremeľskej dielne a posúva ich ďalej slovenskej dezinfoscéne. Priamo vo vysielaní tak dostali priestor klasické hoaxy o ruskej histórii Krymu, o začatí vojny v Južnom Osetsku a Abcházsku samotným Gruzínskom, či o vyzbrojovaní Ukrajiny, ktorá tým ohrozuje Rusko. Moderátorka nechala dezinformácie v rozhovore bez odpovede, a tak sa Čarnogurskému v RTVS podarilo do jasnej putinovskej agresie na Ukrajine vniesť chaos, v ktorom má divák problém sa vyznať.

Začiatkom februára slovenské médiá zistili, že do Správ RTVS bolo umožnené prispievať človeku, ktorý pracoval v dezinformačnom časopise Extra Plus. Bol to práve redaktor Radovan Kondrlík, ktorý prezentoval 3. februára reportáž s názvom “Pod dokumentom z paláca je podpísaný poslanec,” ktorá bola kritická voči Kancelárii prezidentky SR. Kondrlík v ňom dal priestor Romanovi Michelkovi, ktorého označil ako politológa, čo v divákoch vyvolalo dojem, že ide o nezávislého experta. Michelko bežne uverejňuje komentáre v dezinformačných médiách ako Extra plus, Zem a Vek, Hlavné správy, Infovojna, Slobodný vysielač. Je však tiež politickým oponentom súčasnej prezidentky, keďže kandidoval a bol podpredsedom za stranu Vlasť Štefana Harabina.