Z Etiópie je hlásené masové zatýkanie novinárov a obhajcov ľudských práv

Etiópska polícia pri operáciách po celej krajine pozatýkala tisícky novinárov, aktivistov bojujúcich za ľudské práva a ďalších ľudí. Len v štáte Amharsko skončilo za mrežami 4500 ľudí. Policajné akcie sa začali po prejave, v ktorom premiér Abiy Ahmed 20. mája vyhlásil, že treba "chrániť občanov a zaručiť prežitie národa".

V Etiópii sa v roku 2020 začali boje medzi Tigrajcami a centrálnou vládou, ktoré za sebou okrem obetí zanechali aj humanitárnu krízu.

Bezpečnostný predstaviteľ Amharska Desalegn Tassu dnes podľa agentúry AP povedal, že v tomto štáte bolo zatknutých 4500 ľudí, aby "bol zabezpečený poriadok a zákon, v rámci boja proti zločinnosti a v snahe zbaviť sa vonkajších nepriateľov".

Medzi zadržanými je aj prominentný novinár Solomon Šumje. Jeho sestra povedala, že prišli preňho ľudia v civile 20. mája a odmietli oznámiť, kto sú.

Niektoré politické strany a časť médií vládu obviňujú z únosov, čo je podľa nich nová vládna taktika. Niektorí novinári kvôli vyhrážkam, ktoré dostávajú, z Etiópie utiekli. Úrady nedávno odobrali akreditáciu jednému novinárovi, ktorý pracoval pre týždenník The Economist.

Etiópsky zväz pracovníkov médií už začiatkom mája vyzval vládu, aby prestala so zatýkaním, pretože v konečnom dôsledku sa to obráti proti nej.

Situácia na bojisku sa v Etiópii upokojila, keď vláda v apríli ohlásila prímerie, aby umožnila humanitárne zásobovanie, a Tigrajčania pristúpili na pokoj zbraní. Z mnohých častí krajiny sú ale hlásené vraždy, masové zatýkanie a porušovanie ľudských práv. Týka sa to najmä zväzových štátov Amharsko a Oromie.