Vychádzajú Shootyho Roky Fica II.

Vychádzajú Shootyho Roky Fica II.

"Môj zásadný pocit z toho celého je, že to boli úplne stratené štyri roky našich životov," takto sa pozerá na roky 2012 až 2016 Shooty.

Vo vydavateľstve Premedia vychádza kniha Roky Fica II. karikaturistu Shootyho vlastným menom (Martin Šútovec) s podtitulom: Výber z frkov z denníka Sme a Denníka N 2012 – 2016 nadväzuje na Roky Fica I. Výber frkov a ilustrácií z denníka SME 2006 – 2010.

Podobne ako v prvom dieli, aj pokračovanie prináša súhrn kreslené komentáre každodenných udalostí, hodnotenia politického či kultúrne života na Slovensku. „V ďalšom pokračovaní Shootyho temnej ságy nájdete vlhký sen každého politika, štyri roky, keď Robert Fico vládol úplne sám. Vyše štyristo plnofarebných obrázkov doplnených poznámkovým aparátom pripomína trápenie vládcu aj jeho poddaných," píše vydavateľ.

Kým prvý diel prinášal frky z denníka Sme. Pokračovanie má frky z denníka SME aj Denníka N, kam Shooty v roku 2014 prešiel. Aj preto súčasťou knihy sú komentáre šéfredaktora Denníka N Matúša Kostolného aj riaditeľa vydavateľstva Petit Press, ktoré vydáva denník SME, Alexeja Fulmeka.

„Mať Shootyho v novinách je radosť. A to aj napriek nekonečnému frflaniu, jeho večnému pocitu, že sa to nepodarí a veci sa zhoršujú, aj napriek tomu, že každý deň čaká tlačiareň už iba na jeho obrázok, lebo on končí päť minút pred spustením rotačky. Ani toto sa v nových novinách nezmenilo. Našťastie, lebo aspoň nejaké istoty človek k životu potrebuje," povedal Kostolný.

„Humor bez hraníc, kde je dovolené všetko, v podaní Martina Šútovca vzbudzuje rôznorodé emócie. Jeho obrázky niekoho urážajú, iného dráždia či provokujú, a niekomu bez chrbtovej kosti sa môžu zdať dokonca primitívne alebo dekadentné, ale všetko zatracovanie mu vynahrádzajú zástupy obdivovateľov, ktorí oceňujú jeho nevšednosť. Shooty je obľúbený brand inteligentnejšej časti slovenskej populácie," povedal Fulmek.

Roky Fica II. Je už v poradí štvrtá kniha Shootyho.