Vo veku 47 rokov zomrel fotograf a grafický dizajnér Jakub Dvořák

Vo veku 47 rokov zomrel fotograf a grafický dizajnér Jakub Dvořák Foto: FB Vydavateľstvo Rak

V nedeľu 12. februára po ťažkej chorobe zomrel fotograf a grafický dizajnér Jakub Dvořák.

 

 

O úmrtí informuje Pergamen Design Studio, ktoré spoluzakladal, denník SME aj Vydavateľstvo Rak: „S obrovským zármutkom vám oznamujeme, že Jakub Dvořák, ktorého poznáte z každej našej knihy ako človeka, ktorý im roky vdychoval dušu, nás opustil dňa 12.2.2017."

Jakub Dvořák vyštudoval v Nitre na pedagogickej fakulte slovenský jazyk a literatúru s výtvarnou výchovou. Profesii, ktorú študoval, sa však po skončení školy nevenoval.

„Moje obľúbené nástroje sú 0,7 mm Faber Castel ceruzka a fotoaparát. V polovici deväťdesiatych rokov ma láska k týmto dvom nástrojom priviedla k agentúre s desivým názvom Datax," napísal Dvořák o svojich dizajnérskych začiatkoch na svojej stránke. Neskôr spolu so spolužiakom Jurajom Demovičom sa transformovali na design štúdio známe ako Pergamen, ktoré získalo mnoho ocenení doma aj v zahraničí. 

Jakub Dvořák bol aj za dizajnom mnohých kníh, medzi ktorými boli aj knihy jeho otca historika Pavla Dvořáka. Podľa denníka SME sa pravidelne umiestňovali medzi Najkrajšími knihami Slovenska, získali cenu UNESCO, cenu pražského veľtrhu aj Ministerstva kultúry SR. S otcom spolupracoval aj ako fotograf.

„V prístupe k modernej digitálnej technike bol skôr konzervatívny, ale zvládol ju tak, že jeho fotografie sú dokonalé a len málokto to vedel lepšie. Jednoducho také museli byť, pretože fotil to, čo bolo v grafickom štúdiu treba: od produktových fotografií cez portréty, ilustračné fotografie až po náladové krajinky," píše denník SME, pre ktorý v roku 2015 pripravoval špeciálne prílohy venované histórii: o neznámom Štefánikovi, Mor na Slovensku a Osudy sôch.