TR SR: Komentár Havrana s názvom Pošlite Kuffu do cirkusu je neetický

TR SR: Komentár Havrana s názvom Pošlite Kuffu do cirkusu je neetický Foto: SND

Tlačovo-digitálna rada sa na poslednom zasadnutí zaoberala sťažnosťou na komentár Michala Havrana s názvom Pošlite Kuffu do cirkusu s podtitulom „Prelátom vyhovujú čo najdebilnejší veriaci“ a podnadpisom „Z Márie Barbie“, v ktorom Havran kritizoval Kuffu aj cirkev. Podnet na komentár podala advokátska kancelária Čarnogurský ULC.

 

V komentári Pošlite Kuffu do cirkusu Havran píše, že Kuffa používa jazyk náboženského teroru, vyjadruje sa ako al-Bagdádí, tvrdí, že to, čo Kuffa robí, sa čoraz viac ponáša na schizmatickú herézu, ktorá sa rozišla s teologickým myslením a reflexiou sveta a ponáša sa na milenaristické šialenstvo náboženských dobrodruhov.

O Kuffovi píše, že "pôsobí ako vyšinutý, okrajový blázon, jeho bláboly a hlúposti, pôsobí ako vyšinutý metafyzický predátor, jeho reči sú hlúpe rovnako ako u sektárov."

Odporúčame aj: Kuffa prosí o stiahnutie trestného oznámenia na Havrana

Podľa advokátskej kancelárie, v ktorej pracuje Ján Čarnogurský ml., autor verejne hanobil katolícke náboženstvo, vieru a jej predstaviteľov. „Autor v článku ďalej hanlivo označuje mystériá a pašie kresťanskej cirkvi za „divadlo“, kňazskú sutanu za „sukňu“, posiela katolíckych kňazov „do cirkusu, aby cirkvi zarobili nejaké love“. Autor vyjadruje fiktívnu nadradenosť, pýchu a svojstrednosť svojich názorov spôsobom urážlivým pre mnohých obyvateľov našej krajiny.“

Tlačovo-digitálna rada Slovenskej republiky konštatuje, že redakcia sme.sk publikovaním článku porušila Etický kódex novinára, a to odsek: Pre prácu novinára sú prvoradé hodnoty osobnej slobody, spravodlivosti a slušnosti. Vo svojej práci sa snaží o presadenie týchto hodnôt v spoločnosti.“ a článok „Novinár bez súhlasu dotknutej osoby nesmie písať, hovoriť o skutočnosti a zobrazovať skutočnosť tak, aby zasahoval do súkromného života dotknutej osoby; môže tak urobiť iba v prípade, že verejný záujem si vyžaduje poznať jej súkromie; nesmie znižovať jej dobré meno, česť a dôstojnosť, pokiaľ osoba sama nevyvoláva podozrenie, že postupuje protizákonne alebo vzbudzuje pohoršenie.“

"Tento komentár autora možno úrovňou i obsahom zaradiť medzi tzv. nenávistné prejavy (hate speech), nie nepodobné v dnešnej dobe, žiaľ, častým fašizoidným prejavom. Komentár totiž priamo vyzýva na potláčanie práv iných, menovite práva slobody slova osôb s náboženským vyznaním. Znevažovanie prejavov viery iných ľudí (aj keď sa s nimi autor článku nemusí nijako stotožňovať) je mimoriadne neúctivé a urážlivé a to bez ohľadu, či ide o prejavy viery kresťanov, moslimov, židov či veriacich iných náboženstiev," píše v rozhodnutí rada, ktorá dala denníku upozornenie.

Šéfredaktorka SME Beáta Balogová považuje podanie za účelové. „Samotné podanie svojím jazykom, formou a filozofiou navodzuje dojem, že je súčasťou snahy kriminalizovať názor a zastrašiť autora, ktorý používa iróniu, aby upozornil na zneužívanie katolíckej viery na šírenie extrémistických názorov a vnášanie nenávisti do spoločnosti,“ napísala v stanovisku rade šéfredaktorka. Podľa nej používa Havran iróniu a expresívny jazyk, aby upozornil na vystúpenia Mariána Kuffu, ktorý v minulosti označil homosexuálov za masových vrahov a pri presadzovaní zákazu potratov sa spájal s fašistickou ĽSNS. “Havran reagoval svojím „výkrikom“ v čase, keď sa katolícka cirkev nedostatočne dištancovala od kňazov, ktorí prejavujú sympatie k fašistickému slovenskému štátu a samotný Kuffa a jeho priaznivci zradikalizovali diškurz spôsobom, do ktorého sa bez irónie a hyperbolizácie autor zapojiť nemohol,” uvádza Balogová v stanovisku a pripomenula list na podporu Michala Havrana, ktorý podpísali viacerí teológovia, historici, publicisti a kňazi.

Advokátska kancelária Čarnogurský ULC požaduje aj od RTVS, aby ukončila spoluprácu s moderátorom Michalom Havranom, ktorý pre RTVS pripravuje hlavne diskusnú reláciu Večera s Havranom.

Podrobnosti: Advokátska kancelária Čarnogurský žiada od RTVS ukončenie spolupráce s Havranom

Kancelária zároveň podala na Generálnu prokuratúru trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu.