UNESCO pranieruje vraždy novinárov a beztrestnosť ich páchateľov

UNESCO pranieruje vraždy novinárov a beztrestnosť ich páchateľov Foto: Aktuality.k, FB D.C.G.

Takmer deväťdesiat percent ľudí zodpovedných za zabitie novinárov po celom svete v rokoch 2006 až 2018 uniklo trestu.

 

Vo svojej štvrtkovej správe to tvrdí Organizácia Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO). V sledovanom období pritom násilnou smrťou zahynulo 1109 novinárov. V Európe medzi nimi boli napríklad slovenská novinár Ján Kuciak či maltská žurnalistka Daphne Caruanová Galiziová.

"Najnebezpečnejším bol pre novinárov arabský svet, nasledovaný regiónom Latinská Amerika a Karibik a oblastí východnej Ázie a Oceánie," píše sa v správe UNESCO. V arabských štátoch podľa nej zomrelo v sledovanom období 30 percent všetkých zabitých novinárov, v Latinskej Amerike a Karibiku 26 percent a vo východnej Ázii a Oceánii 24 percent.

Správu UNESCO zverejnilo pri príležitosti nadchádzajúceho Medzinárodného dňa ukončenia beztrestnosti za zločiny spáchané na novinároch, ktorý tento rok pripadá na sobotu.

Podľa generálnej tajomníčky UNESCO Audrey Azoulayovej chce organizácie tento rok zbúrať mýtus, že kvôli svojmu povolaniu násilnou smrťou umierajú hlavne zahraniční novinári vo vojnových zónach. Upozorniť chce na osudy miestnych novinárov, ktorých zabili kvôli práci na prípadoch korupcie a politických kauzách mimo oblasti ozbrojených konfliktov. V poslednej dekáde bolo takýchto prípadov podľa Azoulayovej 93 percent. "Smrť novinárov by nikdy nemala znamenať koniec hľadania pravdy," doplnila generálna tajomníčka UNESCO.