Za vraždu novinárky zaplatil podnikateľ údajne 450 tisíc eur

Za vraždu novinárky zaplatil podnikateľ údajne 450 tisíc eur Foto: Facebook D.C.

Maltský podnikateľ Yorgen Fenech, ktorý bol minulý týždeň zatknutý v súvislosti s dva roky starou vraždou novinárky Daphne Caruanaovej Galiziovej, jej vrahom zaplatil 450.000 eur. Napísal to dnes server MaltaToday, podľa ktorého to vyplýva z policajných odposluchov.

 

V stredu ten istý server uviedol, že Fenech obvinil z podielu na zosnovaní vraždy novinárky bývalého šéfa úradu maltskej vlády Keitha Schembriho, čo ale úrady zatiaľ nepotvrdili.

Fenech aj Schembri, ktorý tento týždeň rezignoval na vedenie úradu vlády, vyšetrujú ako podozrivých v prípade vraždy novinárky, ktorá písala aj o korupcii vo vysokej maltskej politike. Fenech je vo väzbe, Schembri bol v stredu prepustený na kauciu.

Maltská investigatívna novinárka Caruanaová Galiziová zomrela v októbri 2017 pri výbuchu bomby v aute. Z nastraženia výbušniny do jej vozidla je obžalovaná trojica mužov - bratia Alfred a George Degiorgiovi a Vincent Muscat. Všetci traja tvrdia, že sú nevinní. Zatiaľ nie je jasné, kto si túto, zrejme nájomnú vraždu objednal.

Server MaltaToday dnes napísal, že za vraždu zaplatil trom mužom Fenech, ktorý konal cez sprostredkovateľa, taxikára Melvina Theumu. Vyplýva to podľa serveru z policajných odposluchov týchto dvoch mužov aj z nahrávok, ktoré si údajne tajne vyhotovil Theuma na mobil pri hovoroch s Fenechom. Nahrávky má teraz prokuratúra.

Odporúčame aj: Podnikateľ zadržaný kvôli vražde novinárky chce imunitu

Kvôli vyšetrovaniu vraždy novinárky rezignovali tento týždeň okrem Schembriho aj dvaja ministri vlády Josepha Muscata, ktorý je premiérom od roku 2013. Pred úradom vlády podľa agentúry AP už niekoľko dní demonštrujú ľudia za Muscatovo odstúpenie, k demisii ho v stredu vyzvali aj opoziční poslanci. Ten istý deň opozičný poslanec Jason Azzopardi, ktorý je aj právnikom rodiny zavraždenej novinárky, na facebooku označil za jedného zo strojcov vraždy Schembriho. Na adresu premiéra napísal, že "má krv na rukách", pretože Schembriho "dva roky bránil".

Muscat dnes podľa AP odmietol komentovať zatknutie Schembriho aj najnovší vývoj v kauze s tým, že sa k tomu vyjadrí, až bude vyšetrovanie dokončené.

Údajný sprostredkovateľ vraždy Theuma bol zatknutý pred dvoma týždňami kvôli praniu špinavých peňazí, tento týždeň mu bola sľúbená prezidentská milosť, ak bude plne spolupracovať s vyšetrovateľmi a pomôže objasniť vraždu novinárky. Podľa denníka The Malta Independent môže byť milosť zrušená, ak Theuma nesplní všetky podmienky dohodnuté s vyšetrovateľmi.

V prípade vraždy Jána Kuciaka, sa spomína čiastka 70-tisíc eur.