Křetínský mal pozitívny test na koronavírus, pracuje v izolácii

Křetínský mal pozitívny test na koronavírus, pracuje v izolácii Foto: EPholding

Podnikateľ Daniel Křetínský bol 12. marca pozitívne testovaný na nový typ koronavírusu. Od tej doby je v izolácii, cíti sa dobre a svoje firmy riadi po telefóne.

 

Podnikateľ, ktorý je podľa minuloročného rebríčka časopisu Forbes piatym najbohatším Čechom s odhadovaným majetkom vo výške 66 miliárd korún, to povedal v rozhovore pre denník E15. Uviedol, že predtým nemal teplotu, kašeľ ani iné príznkaky, len ľahkú nádchu a normálne pracoval. U jeho spolupracovníkov, rodiny ani ďalších ľudí, s ktorými prišiel do bližšieho kontaktu, sa ochorenie COVID-19 nepotvrdilo.

"Testovaný som bol pre podozrenie na prítomnosť koronavírusu vo svojom okolí. Všetci, s ktorými som podstúpil testy, mali negatívny výsledok vrátane jediného človeka, od ktorého by som to mohol priamo dostať. Ja som bol testovaný pozitívne. To bolo v stredu 12. marca. od tej doby som v izolácii, "uviedol Křetínský, ktorý je väčšinovým vlastníkom Energetického a priemyselného holdingu (EPH). Ako investor sa angažuje aj v médiách, priemysle či veľkoobchode. Je okrem iného spolumajiteľom vydavateľa denníka E15, spoločnosti Czech News Center. Křetínský je aj predsedom predstavenstva futbalovej Sparty.

 

Křetínský v rozhovore povedal, že keď mu vyšiel pozitívny test na koronavírus, ovládla ho "šialená panika", koľko ľudí mohol nakaziť. "Obvolal som všetkých, s ktorými som sa stretol - u nás i v zahraničí. Mnohí sa nechali pretestovať, celkom 27 osôb. A všetci boli negatívni. Vrátane rodiny, masérky, zubnej hygieničky i spolupracovníkov vo firme, ktorí kvôli tomu museli byť štrnásť dní v karanténe, "uviedol. Svoje firmy teraz riadi na diaľku, je podľa svojich slov 12 hodín na telefóne. "Chýbajú vám vaši najbližší, ale iný problém som nemal," dodal.

Česká vláda podľa neho urobila dobre, že obmedzenie kvôli šíreniu koronavírusu prijala rýchlo. Za kľúčové považuje, aby sa krajina podobne ako v Taliansku nedostala do situácie, kedy nebudú stačiť zdravotnícke kapacity na zvládanie ťažko chorých pacientov. Striktné opatrenia ale majú podľa neho zmysel len po určité obdobie a nesmie sa stať, aby nezmyselné a nebezpečné nápady smerovali ku "zdravotne-policajnému štátu". Ďalšie kroky by mali smerovať k uvoľneniu režimu pre väčšinu populácie a zvýšenej ochrane pre viac ohrozenú časť obyvateľov, súdi Křetínský.

Skupiny EPH a J & T 18. marca oznámili, že dajú na boj proti šíreniu nového koronavírusu v Česku a na Slovenskom 215 miliónov korún. Firmy uviedli, že využijú svoje kontakty v Číne a v prvej fáze doviezli do Česka chýbajúce rúška, respirátory, ochranné obleky a okuliare alebo testovacie sady.