Deti zabitého novinára odpustili otcovým vrahom

Deti zabitého novinára odpustili otcovým vrahom Foto: RFE

Deti saudskoarabského novinára Džamala Chášukdžího zavraždeného v roku 2018 dnes oznámili, že otcovým vrahom odpustili. Novinár, ktorý kritizoval saudskoarabských predstaviteľov, bol zabitý na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule a jeho telo sa nenašlo.

 

V Saudskej Arábii bolo vlani za vraždu odsúdených osem ľudí, z nich päť na trest smrti. Mnohé štáty sa prikláňajú k názoru, že k vražde dal príkaz korunný princ Muhammad bin Salmán, čo ale Rijád odmieta.

"My, synovia mučeníka Džamala Chášukdžího, oznamujeme, že otcovým vrahom odpúšťame," napísal teraz na twitteri Chášukdžího syn Salah. Dodal, že saúdskoarabskému právnemu systému plne dôveruje, a kritizoval tých, ktorí chcú aféru zneužiť.

Denník The Washington Post, pre ktorý Chášukdží pred smrťou pracoval, vlani napísal, že jeho deti vrátane Salaha dostali darom domy za milióny dolárov a že im úrady vyplácajú peniaze. Rodina to ale poprela.

Server Arab News dnes upozornil, že odpustenie a prejavy dobrej vôle sú bežné počas ramadánu, najmä v jeho poslednej dekáde. Moslimský pôstny mesiac práve končí. Podľa serveru oznámenie Chášukdžího synov znamená, že odsúdenci na trest smrti nebudú popravení. Rozsudok o vine sa tým ale nemení.

Turecko sa chystá vo veci obžalovať 20 ľudí, medzi nimi aj blízkych spolupracovníkov Muhammada bin Salmána.