Twitter zrušil tisíce účtov na Blízkom východe, šírili propagandu

Twitter zrušil tisíce účtov na Blízkom východe, šírili propagandu Foto: Twitter

Twitter zrušil 4258 účtov zo Spojených arabských emirátov, ktoré prostredníctvom falošných mien šírili tweety o Katare a Jemene.

Zablokovaný bol tiež účet Saudi Kahtáního, niekdajšieho poradcu saudského korunného princa Muhammada bin Salmána. Informovala o tom agentúra Reuters.

Kahtáního účet bol zablokovaný necelý rok po vražde saudskoarabského novinára Džamala Chášukdžího na konzuláte krajiny v Istanbule. Princov poradca bol po Chášukdžího vražde prepustený zo služby.

Kahtání stál na čele tlačového odboru kráľovského súdu v Saudskej Arábii. Zároveň mal na starosti tím, ktorého úlohou bolo chrániť povesť Saudskej Arábie a brániť krajinu pred kritikou na sociálnych sieťach. Exporadca bol tiež poverený formuláciou oficiálneho stanoviska Saudskej Arábie v spore s Katarom a v oblastiach, ako sú bezpečnosť či ľudské práva.

Od 22. októbra 2018, čo bolo krátko po jeho prepustení, nenapísal na twitteri Kahtání nič. Podľa zdrojov agentúry Reuters mal však stále veľký vplyv.

Saudskoarabská prokuratúra uviedla, že Kahtání sa podieľal na pláne Chášukdžího repatriovať. Úrady ale neoznámili, či bol zatknutý a podľa nemenovaných zdrojov nie je medzi osobami, ktoré boli za vraždu novinára postavené pred súd.

Twitter neoznámil, prečo Kahtáního účet zablokoval až teraz, uviedol iba, že porušil pravidlá o manipulácii. Zablokované bolo tiež šesť ďalších účtov napojených na vládu Saudskej Arábie. Tie sa prezentovali ako nezávislé médiá, ale v skutočnosti šírili provládne názory.

Zrušené boli tiež 267 účty v SAE a Egypte, ktoré boli zapojené do "mnohostrannej informačnej operácie" namierenej proti Kataru a Iránu. Účty zároveň podporovali Rijád. Podľa Twitteru tieto účty spravovala súkromná spoločnosť DotDev, ktorá sídli v Abú Zabí a má pobočku v Káhire. Zároveň Twitter zablokoval veľkú sieť 4258 účtov spravovaných zo SAE. Kto, za účtami, ktoré šírili kritiku Kataru a Jemenu, stojí, ale spoločnosť neuviedla.

Saudská Arábia a SAE stojí v jemenskej vojne na čele koalície, ktorá na strane vlády bojuje proti šiitskym povstalcom. Koalícia sa opakovane stala terčom kritiky ľudskoprávnych organizácií, ktoré ju vinia z bombardovania civilných cieľov.

Politický podtext má aj kritika Kataru. Spojené arabské emiráty, Saudská Arábia, Bahrajn a Egypt na začiatku júna 2017 oznámili, že prerušujú diplomatické styky s Katarom, a vyhlásili proti nemu dopravnú a obchodnú blokádu. Katar podľa nich podporuje teroristické organizácie a destabilizuje bezpečnosť v regióne. Katar obvinenia odmieta.

Minulý mesiac zablokoval Facebook 350 falošných profilov a stránok šíriacich saudskoarabskú propagandu, uviedla agentúra Reuters. Zrušil tiež ďalších 350 účtov napojených na marketingovej spoločnosti v Egypte a Spojených arabských emirátoch.