Lukašenko vyvolal pobúrenie mnohých krajín, keď odklonil civilné lietadlo, aby zatkol novinára

Lukašenko vyvolal pobúrenie mnohých krajín, keď odklonil civilné lietadlo, aby zatkol novinára Ilustr. foto: Facebook Ryanair

Silné odmietavé reakcie vyvolal postup bieloruských úradov, ktoré prinútili lietadlo spoločnosti Ryanair na trase z Atén do Vilniusu pristáť v Minsku, aby mohli zatknúť novinára a odporcu bieloruskej vlády Ramana Prataseviča.

S kritikou vystúpila Európska únia, NATO, Británia, Francúzsko, Nemecko či Poľsko, mnohé ďalšie krajiny aj niektorí slovenskí politici. Krokom Bieloruska sa bude zaoberať pondelkový summit EÚ. Podľa Európskej únie čin nezostane bez následkov.

Tlačová služba úradu bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka uviedla, že dôvodom k odklonu lietadla bolo podozrenie, že je na palube bomba. Bieloruská armáda poslala svoju stíhačku, aby lietadlo zadržala.

Spoločnosť Ryanair uviedla, že bola bieloruským riadením letovej prevádzky informovaná o potenciálnej hrozbe na palube jedného zo svojich lietadiel a bol jej nariadený odklon lietadla do Minska. Na palube ale nič neobvyklé nenašli. Pratasevič bol zadržaný, ostatní pasažieri prešli bezpečnostnou kontrolou a bolo im dovolené pokračovať do koncovej destinácie.

Raman Pratasevič figuruje v Bielorusku od vlaňajška na zozname ľudí "zapojených do teroristických aktivít". Aktivista je spoluzakladateľom informačného kanála Nexta na sociálnej sieti Telegram, ktorý bol jedným z hlavných zdrojov správ o protilukašenskových protestoch, ktoré v Bielorusku vypukli po minuloročných augustových prezidentských voľbách.

"Je absolútne neprijateľné, že bol let Ryanairu z Atén do Vilniusu donútený pristáť v Minsku. Všetkým pasažierom musí byť dovolené pokračovať bezodkladne v ceste do Vilniusu a musí im byť zaistená bezpečnosť," napísala krátko po zadržaní vo svojom tweete predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen. "Akékoľvek porušenie pravidiel medzinárodnej leteckej dopravy musí mať následky," dodala.

Podľa hovorcu šéfa Európskej rady Charlesa Michela budú vodcovia členských krajín EÚ na pondelkovom summite rokovať o možných ďalších sankciách voči Bielorusku. Poľský premiér Mateusz Morawiecki čin Bieloruska označil za "štátny terorizmus". Severoatlantická aliancia uviedla, že nútené pristátie letu Ryanairu v Minsku je "vážny a nebezpečný incident", ktorý si žiada medzinárodné vyšetrenie. "Neprijateľnú" bieloruskú akciu odsúdil aj Paríž a Berlín požiadal Bielorusko o okamžité vysvetlenie.

Podľa Ryanairu lietadlo nakoniec o 20:25 SELČ dorazilo do Vilniusu.

Litva si nechala kvôli incidentu predvolať bieloruského veľvyslanca a žiada od krajín EÚ, aby odporučili lietadlám držať sa mimo bieloruského vzdušného priestoru. "Medzinárodné spoločenstvo musí podniknúť okamžité kroky, aby sa toto neopakovalo," uviedol litovský prezident Gitanas Nauséda.

Podľa jeho poradkyne Asty Skaisgirytéovej bolo na palube lietadla v čase incidentu asi 170 ľudí z 12 krajín, vrátane 94 Litovcov. Správy o výskyte výbušnín v lietadle odklonenej z Vilniusu do Minska boli podľa nej falošné. Bieloruská rozviedka vedela, kto sa na palube lietadla nachádza, a akciu pravdepodobne vopred naplánovala, uviedla ďalej Skaisgirytéová.

Opozičná líderka Svjatlana Cichanouská, ktorá žije v exile v Litve, potvrdila meno zadržaného s tým, že mu v Bielorusku hrozí "trest smrti". "Raman Pratasevič je bieloruský novinár, fotograf, bloger a aktivista. Pracoval ako fotograf pre veľké bieloruské médiá, bol zapojený do novinárskeho programu Václava Havla," napísala Cichanouská. Vyzvala tiež k uvaleniu sankcií na Bielorusko, ktoré by mohli zahŕňať aj vyradenie krajiny z Medzinárodnej organizácie pre civilné letectvo (ICAO).

V sobotu opozícia informovala o úmrtí svojho člena vo väznici. Bol odsúdený za účasť na protestoch k päťročnému väzeniu a príčinou jeho smrti bol podľa úradov infarkt.