Cenu Daphne Caruany Galizie za žurnalistiku za rok 2021 získal Projekt Pegasus

Cenu Daphne Caruany Galizie za žurnalistiku za rok 2021 získal Projekt Pegasus Ilustr. foto: Facebook

 Cena Daphne Caruanovej Galiziovej za žurnalistiku bola vo štvrtok 14. októbra 2021 udelená prvýkrát. Získali ju novinári z Projektu Pegasus.

Forbidden Stories je nezisková organizácia novinárov, ktorej poslaním je pokračovať v investigatívnej práci zavraždených, väznených alebo zastrašovaných novinárov. Vznikla v roku 2017 a spolu s partnermi pokračuje nielen v práci Daphne Caruanovej Galiziovej, ale aj novinárov, ktorí boli zavraždení pre svoju investigatívnu činnosť v oblasti environmentálnej trestnej činnosti alebo zločinov mexických kartelov.

Opiera sa o sieť viac ako 30 partnerských spravodajských organizácií po celom svete a takmer 100 novinárov, ktorej členovia veria v silu žurnalistiky založenej na intenzívnej spolupráci. Za svoju doterajšiu činnosť získala táto nezisková organizácia prestížne ocenenia na celom svete vrátane Európskej ceny za tlač a Ceny Georgea Polka.

O čom je Pegasus

Bezprecedentný únik viac ako 50 000 telefónnych čísel – potenciálnych cieľov sledovania, ktoré si vybrali klienti izraelskej spoločnosti NSO Group, svedčí o tom, že špionážny softvér Pegasus bol roky systematicky zneužívaný. Organizácie Forbidden Stories a Amnesty International získali v roku 2016 prístup k zoznamu telefónnych čísel potenciálne sledovaných klientmi NSO Group vo viac ako 50 krajinách.

Novinári z Projektu Pegasus, teda viac ako 80 reportérov zo 17 mediálnych organizácií v 10 krajinách, ktorých koordinovala organizácia Forbidden Stories s technickou podporou bezpečnostného pracoviska Amnesty International, tieto telefónne čísla preverili, pričom sa im podarilo preniknúť do zákulisia tohto špehovacieho systému. To nikdy doteraz v takomto rozsahu nebolo možné.

Organizácia Forbidden Stories zistila, že špionážny softvér Pegasus bol vo veľkej miere zneužívaný, čo je v rozpore s tým, čo NSO Group tvrdila celé roky - a to aj v nedávnej správe o transparentnosti. Z uniknutých údajov vyplynulo, že terčom sledovania bolo najmenej 180 novinárov, okrem iného z krajín ako India, Mexiko, Maďarsko, Maroko a Francúzsko. Medzi potenciálnymi cieľmi boli tiež obhajcovia ľudských práv, akademici, podnikatelia, právnici, lekári, odboroví predáci, diplomati, politici a viaceré hlavy štátov.

Cena Daphne Caruanovej Galiziovej vznikla na základe rozhodnutia predsedníctva Európskeho parlamentu v decembri 2019 na počesť maltskej protikorupčnej investigatívnej novinárky a blogerky Daphne Caruanovej Galiziovej, ktorá zahynula v roku 2017 pri výbuchu bomby nastraženej v jej aute.

Cena sa udeľuje každoročne okolo 16. októbra - výročia zavraždenia Daphne Caruanovej Galiziovej - za výnimočný novinársky počin, ktorý prispel k podpore a ochrane základných princípov a hodnôt Európskej únie, ako sú ľudská dôstojnosť, sloboda, demokracia, rovnosť, dodržiavanie princípov právneho štátu a ľudské práva. Tento rok bola udelená vôbec po prvýkrát.

O víťazovi rozhoduje nezávislá porota zložená zo zástupcov médií a občianskej spoločnosti z 27 členských štátov EÚ, ako aj zástupcov hlavných európskych novinárskych asociácií. Ocenenie, spolu s finančnou odmenou vo výške 20 000 eur, je prejavom jednoznačnej podpory investigatívnej žurnalistiky zo strany Európskeho parlamentu a zdôraznením významu slobody tlače.