Rusko podľa USA šíri v médiách správy, ktoré môže využiť ako zámienku na útok

Rusko podľa USA šíri v médiách správy, ktoré môže využiť ako zámienku na útok Ilustr. foto: Facebook V. Putin

Ruskí predstavitelia púšťajú do médií nepravdivé správy, ktoré by Moskva mohla chcieť využiť ako zámienku na výpad voči Ukrajine, povedal dnes hovorca americkej diplomacie Ned Price. USA sú podľa neho stále ochotné viesť s Ruskom diplomatické rokovania, vzájomné vzťahy by sa ale po prípadnej invázii výrazne zmenili. Spojené štáty by v takom prípade urýchlili poskytovanie bezpečnostnej pomoci Ukrajine, upozornil Price.

Znovu pritom zopakoval, že USA zatiaľ nemôžu potvrdiť ústup ruských jednotiek z pohraničia, ktorý v utorok oznámila Moskva. Príchod ďalšej ruskej vojenskej techniky k hraniciam konštatovala aj britská spravodajská služba.

USA znepokojujú najmä vyjadrenie ruského prezidenta Vladimíra Putina o "genocíde" v regióne Donbas na východe Ukrajiny. Od roku 2014 tam bojujú proti ukrajinskej armáde proruskí separatisti. Na uznanie nezávislosti dvoch tamojších povstaleckých republík vyzvala v utorok Putina ruská Duma.

Podľa Pricea sa v médiách tiež objavujú správy o tom, že Washington a Kyjev vyvíjajú biologické a chemické zbrane, ktoré plánujú použiť v týchto regiónoch. Price povedal, že tieto správy sú "úplne nepravdivé".

Šéf estónskej rozviedky Mikk Marran upozornil, že Moskva pravdepodobne začne len obmedzený útok na Ukrajinu a obsadí niektoré strategické územia. V takom scenári by sa vyhla veľkým mestám, pretože ich obsadenie a kontrola vyžadujú mnoho vojakov. Možnosťou je aj to, že Rusko posilní boje práve v oblasti Donbasu, čím bude môcť tvrdiť, že sa samo žiadnej agresie nedopustilo.

Podľa informácií estónskej rozviedky pri hraniciach s Ukrajinou aj napriek skoršiemu vyjadreniu Moskvy ruskí vojaci stále pribúdajú. K hraniciam v Rusku aj v Bielorusku sa podľa Marrana teraz pohybuje asi 10 bojových skupín, pričom okolo 100 už ich tam je, čo je spolu asi 170 000 vojakov.

Price tiež povedal, že ruské jednotky sa nesťahujú, ale posúvajú sa "znepokojivo do bojových pozícií".

Príchod ďalšej ruskej vojenskej techniky k hraniciam konštatovala večer aj britská spravodajská služba. "Nevideli sme dôkazy o tom, že by Rusko stiahlo svoje sily od ukrajinských hraníc," uviedol vo výnimočnom verejnom vyhlásení šéf britských armádnych spravodajcov Jim Hockenhull. "V rozpore so svojimi vyhláseniami Rusko naďalej posilňuje vojenské jednotky blízko Ukrajiny. Zahŕňa to ďalšie obrnené vozidlá, vrtuľníky a poľné nemocnice, ktoré sa pohybujú smerom k ukrajinským hraniciam. Rusko má k dispozícii vojenskú silu, ktorá je schopná zaútočiť na Ukrajinu," uviedol Hockenhull citovaný agentúrou Reuters.